Εξαπλώνεται η δωροληψία στις αναπτυσσόμενες αγορές

Τρίτη, 14 Μαΐου 2002 16:05

Η γερμανική οργάνωση κατά της διαφθοράς, Transparency International, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα κατάλογο δωροδοκούντων, από τον οποίον προκύπτει πως αυξάνονται τα κρούσματα διαφθοράς από εταιρείες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας προς τις αναπτυσσόμενες αγορές.

«Η νέα έκθεση της οργάνωσης δεν αφήνει καμιά αμφιβολία πως πολλές πολυεθνικές εταιρείες ακολουθούν μια διαδικασία, που είναι αξιόποινη, προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαια στις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες αγορές», δήλωσε ο πρόεδρος της Transparency International, Πέτερ Εϊγκεν.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, η Αυστραλία έχει το «καθαρότερο μητρώο» ανάμεσα σε 21 χώρες, ενώ αντίθετα η Ρωσία βρίσκεται στο τέλος του καταλόγου μαζί με την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Ειδικά ρωσικές και κινεζικές εταιρείες με σημαντικές εξαγωγές σε αναπτυσσόμενες αγορές καταφεύγουν στη δωροδοκία «σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ο κατάλογος με τις χώρες που είναι επιρρεπείς στην αποδοχή της δωροδοκίας περιλαμβάνει την Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Μαρόκο, Νιγηρία, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη.

Εκτός από την Αυστραλία, οι χώρες που καταφεύγουν λιγότερο από όλες στην δωροδοκία στις συναλλαγές τους στο εξωτερικό είναι η Σουηδία, η Ελβετία και η Αυστρία. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία βρίσκονται στην 13η θέση, ενώ η Γερμανία στην ένατη, μαζί με την Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα