ΕΣΕΕ: Το φτωχότερο Πάσχα της τελευταίας δεκαετίας

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 12:36
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το φτωχότερο Πάσχα της τελευταίας δεκαετίας θα περάσουν φέτος οι Έλληνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και κυρίως της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας αποτυπώνεται ξεκάθαρα με την πτώση του συνολικού κύκλου εργασιών του Λιανικού Εμπορίου κατά 15%, αλλά και του τζίρου του Λιανικού Εμπορίου των Τροφίμων και των Ποτών κατά περίπου 10% τις δυο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ ακολουθώντας την πορεία της φετινής πασχαλινής αγοράς σε όλη την Ελλάδα δείχνουν, ότι τόσο ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, όσο και ο Δείκτης Όγκου στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση, σε σύγκριση με πέρυσι, κατά περίπου 15%.

Αναλυτικότερα, ανά κλάδο καταγράφεται μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4-7%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9-12%, στα πολυκαταστήματα 11-13%, στα καταστήματα καλλυντικών 15-17%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18-21%, στα καταστήματα εποχιακών δώρων 12-15%.

Ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως στα περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς υπολογίζεται ότι περιορίστηκε στα 4,5 δισ ευρώ και ο τζίρος των τροφίμων μειώθηκε σε λιγότερο από 570 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται η σημασία της συγκράτησης και πτώσης των τιμών κατά μέσο όρο 10% στη διαμόρφωση του Κύκλου Εργασιών, ιδιαίτερα στα προϊόντα που σχετίζονται με τις πασχαλινές αγορές ενώ η προσπάθεια μείωσης του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού κατά -12% συνέβαλε στο μετριασμό της υποχώρησης του συνολικού τζίρου, προσθέτει η ΕΣΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα