Κατασκευαστές: Καταγγέλλουν την τεχνική «ράβε - ξήλωνε»

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012 00:10

Mε το ένα νομοσχέδιο περιορίστηκε η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων, με το άλλο επανέρχεται, πάνω κάτω, η ίδια διάταξη, απλώς αλλάζοντας το αρμόδιο φορέα, σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Συγκεκριμένα, στο νόμο «Ρύθμιση λειτουργίας της Ταχυδρομικής Αγοράς, θεμάτων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», αντικαταστάθηκε το άρθρο 28 του Ν. 3669/2008, ώστε να περιορίζεται εξαιρετικά η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων ή η ανάθεση μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Η παραπάνω ρύθμιση ήταν επί μακρόν, πάγιο αίτημα του εργοληπτικού κλάδου, αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με στόχο την εξάλειψη των αυθαίρετων και αδιαφανών διαδικασιών ανάθεσης των έργων που έχουν επιδράσει καίρια στην αναξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης, κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, με έκπληξη ο εργοληπτικός κόσμος διαπίστωσε ότι στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση», με τροπολογία-προσθήκη του υπουργού Υποδομών, Μ. Βορίδη, προτείνεται στο άρθρο 6, παρ. 7, η αρμοδιότητα να περιέλθει για απευθείας ανάθεση έργων, υπηρεσιών και μελετών στον περιφερειάρχη. Μια πρόβλεψη που έρχεται ευθέως σε αντίθεση τόσο με την προαναφερθείσα τροποποίηση του άρθρου 28 του Ν. 3669/2008 όσο και με την προσπάθεια που καταβάλλουν σήμερα όλοι για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Οι εργοληπτικές οργανώσεις, όπως υπογραμμίζεται σε επιστολή προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππα και Υποδομών, ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, που εκτός των άλλων εμφανίζει την κυβέρνηση να ακολουθεί την πρακτική του "ράβε - ξήλωνε". Στο μεταξύ, ο ΣΑΤΕ προχώρησε πρόσφατα σε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα