«Αλμα» των αποδόσεων στην ισπανική δημοπρασία

Επέστρεψε στην ύφεση η οικονομία
Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 12:13
UPD:14:56

Αυξημένο ήταν το κόστος δανεισμού στη σημερινή δημοπρασία ισπανικών εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας, στην οποία η Μαδρίτη άντλησε συνολικό ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Αυξημένο ήταν το κόστος δανεισμού στη σημερινή δημοπρασία ισπανικών εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας, στην οποία η Μαδρίτη άντλησε συνολικό ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η απόδοση στα ετήσια έντοκα αυξήθηκε στο 2,62% από 1,42% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 20ης Μαρτίου. Η ζήτηση ήταν, πάντως, ισχυρή, με τις προσφορές να ξεπερνούν τη ζήτηση κατά 2,9 φορές, έναντι 2,1 φορών στη δημοπρασία του Μαρτίου.

Όσον αφορά στα έντοκα 18μηνης διάρκειας, η απόδοση ανήλθε στο 3,11% από 1,71% ενώ η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,8 φορές έναντι 2,9 φορών το Μάρτιο.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων ξέφυγε χθες πάνω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 6%, για πρώτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εν όψει της σημερινής δημοπρασίας.

Το επίπεδο του 6,10%, στο οποίο εκτινάχθηκαν οι ισπανικές αποδόσεις, δεν απέχει πλέον και πολύ από το επικίνδυνο σημείο του 7% που είχαν αγγίξει το Νοέμβριο του 2011, σημείο στο οποίο το ισπανικό χρέος δεν θεωρείται βιώσιμο, και δείχνει ότι η Ισπανία βρίσκεται σαφώς σε κατάσταση κρίσης, σύμφωνα με αναλυτές.

Επέστρεψε στην ύφεση η οικονομία

Εν τω μεταξύ, την επιστροφή της ισπανικής οικονομίας στην ύφεση, δύο χρόνια μετά την ανάκαμψή της, ανακοίνωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011 συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

«Η επιδείνωση της κρίσης χρέους μετά το προηγούμενο καλοκαίρι αναχαίτισε την ήπια ανάκαμψη που κατέγραφε η ισπανική οικονομία ένα έτος νωρίτερα», ανέφερε ο Μιγκέλ Φερνάντεθ Ορντόνιεθ στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του.

«Η τάση αυτή συνεχίστηκε και κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και δείχνει ότι η ισπανική οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε ύφεση», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σημειώνεται ότι την ύφεση σηματοδοτούν δύο συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης του ΑΕΠ. Τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία της ισπανικής οικονομίας αναμένονται στις 30 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα