Credit Suisse : Περαιτέρω συρρίκνωση των κερδών το α' τρίμηνο

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 13:34
UPD:13:35

Απογοήτευσαν τις αγορές τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του υπ' αριθμόν δύο ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Credit Suisse Group. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βελτίωση της κερδοφορίας ήταν αναμενόμενη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, αλλά οι ανακοινώσεις διέψευσαν τις προσδοκίες.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν, για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, σε ποσοστό 74%, φθάνοντας τα 368 εκατ. ελβετικά φράγκα από 1,43 δισ. φράγκα που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου, Credit Suisse First Boston, μείωσε υπό την καθοδήγηση του Τζων Μακ τις ζημίες του αλλά παρέμεινε στο «κόκκινο» παρά τη μείωση κατά 30% των δαπανών προσωπικού. Οι ζημίες ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο σε 19 εκατ. δολάρια, αλλά οι αναλυτές προέβλεπαν επιστροφή στην κερδοφορία μετά τις ζημίες ύψους 939 εκατ. δολαρίων που είχε σημειώσει στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου. Τα έσοδα από δραστηριότητες στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής σημείωσαν μείωση σε ετήσια βάση αλλά βελτιώθηκαν σε σχέση με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Φίλιπ Ράϊαν ο οποίος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δεν αναμένεται νέα σημαντική μείωση προσωπικού στην CSFB.

Τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος ασφαλειών ζωής και συντάξεων της Credit Suisse Financial Services μειώθηκαν στα 15 εκατ. ελβετικά φράγκα από 189 εκατ. ελβετικά φράγκα. Το τμήμα δραστηριοτήτων στον τομέα ασφαλειών ατυχημάτων ανακοίνωσε ζημίες ύψους 147 εκατ. ελβετικών φράγκων έναντι κερδών ύψους 150 εκατ. φράγκων ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιπλέον, ο όμιλος ανέλαβε δαπάνες ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων για επιπρόσθετη απόσβεση της αξίας της συμμετοχής του στον κορυφαίο ελβετικό όμιλο ασφαλειών ζωής Swiss Life.

Παρά την απότομη συρρίκνωση της κερδοφορίας του, τα αποτελέσματα του ομίλου Credit Suisse δεν είναι πολύ χειρότερα αυτών της Deutsche Bank (μείωση κερδών κατά 70%), αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Προκαλούν, όμως, δυσμενή για την Credit Suisse σύγκριση με αυτά που ανακοίνωσε χθες το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας UBS (μείωση κερδών κατά 14% μόνον).

Εντούτοις, ο όμιλος εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από την UBS στον τομέα του private banking, τομέα δραστηριοτήτων στο οποίο και οι δύο τράπεζες πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους. Τα λειτουργικά κέρδη της Credit Suisse Private Banking σημείωσαν αύξηση 9% σε σύγκριση με την κατά 3% αντίστοιχη αύξηση που ανακοίνωσε η UBS.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα