Σε μερίδιο 15% στην εγχώρια αγορά στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2002 16:32

Στην κατάκτηση του 15% της εγχώριας τραπεζικής αγοράς και του 10% των αγορών των βαλκανικών χωρών, όπου διαθέτει ήδη παρουσία, έχει ως στόχο η Τράπεζα Πειραιώς σε μεσομακροπρόθεσμη βάση σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ομίλου Μιχάλη Σάλλα με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Η τράπεζα Πειραιώς υπογράμμισε ο κ. Σάλλας κατάφερε μέσα σε δέκα χρόνια να αυξήσει το ενεργητικό της κατά 250 φορές, από 20 δισ. δρχ το 1991, όταν ιδιωτικοποιήθηκε, σε πέντε τρισ. δρχ. μετά και την εξαγορά της ΕΤΒΑbank.

Ο κ. Σάλλας αναφερόμενος στις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εξέφρασε την αισιοδοξία του, επισημαίνοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν.

Τόνισε ότι σε ορισμένες κατηγορίες δανείων στην Ελλάδα, όπως στα επιχειρηματικά δάνεια, τα επιτόκια είναι τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Ερωτηθείς εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα ακολουθήσει την Εθνική και θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων Ταμιευτηρίου, επισήμανε ότι για την Πειραιώς η μεταβολή των καταθετικών επιτοκίων δεν είναι καθοριστικής σημασίας, όσον αφορά το κόστος, σε αντίθεση με την Εθνική που έχει το 50% του μεριδίου των κεφαλαίων του Ταμιευτηρίου.

Κληθείς να σχολιάσει το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, έκανε λόγο για σοβαρές θεσμικές αδυναμίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη και μεγέθυνση.

Σχετικά με τη συνεργασία με την ING, ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε ότι από τέλος Μαϊου, θα αρχίσει η προώθηση και διανομή των προϊόντων λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, τα καταναλωτικά δάνεια, τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του δικτύου των 2.500 ασφαλιστικών συμβούλων της ΝΝ στην Ελλάδα.

Ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα του Ομίλου με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται υποχρεωτικώς από το 2003) σύμφωνα με τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς το 2001 εμφανίζει σε ενοποιημένη βάση προ φόρων κέρδη 106 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση 17,7%.

Ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΕΤΒΑ και τον έλεγχο από την Τράπεζα Πειραιώς, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα της πρώην κρατικής τράπεζας, είναι καλύτερη από ότι αρχικώς εκτιμήθηκε, τόσο όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των δανείων της, όσο και στο χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα