Τις δυνατότητες που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο επένδυσης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στο ΧΑΑ, ανέλυσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Ζανιάς στους διοικητές των 12 μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Π. Θωμόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης των διαθεσίμων των Ταμείων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σ. Θωμαδάκης και ο πρόεδρος του ΧΑΑ Π. Αλεξάκης.
Σύμφωνα με το νόμο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004, από το 23% του συνολικού ενεργητικού των ασφαλιστικών ταμείων επιτρέπεται να επενδύεται το 9,2% σε ακίνητα και το 13,8% σε μετοχές. Ομως μερικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη ξεπεράσει, κυρίως λόγω υπεραξιών που έχουν αποκομίσει, το πλαφόν του 13,8% επί του συνόλου των αποθεματικών που μπορούν να επενδύουν στη Σοφοκλέους.
Για αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα νέων επενδύσεων σε ποσοστό 13,8% επί της διαφοράς της αποτίμησης των διαθεσίμων μεταξύ των ετών 2001 και 2000.
Εκτιμάται ότι τα ποσά που μπορούν ακόμα να επενδύσουν τα Ταμεία στο ΧΑΑ, ανέρχονται σε περίπου 200 δισ. δρχ. Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν σε ημερήσια βάση σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους που αντιστοιχούν στο 2% της αξίας τους, τότε ο ημερήσιος τζίρος στο ΧΑΑ θα μπορούσε να διπλασιασθεί, εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό των αποθεματικών των Ταμείων που επενδύονται στο χρηματιστήριο στην Ελλάδα, είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη με εξαίρεση τη Γαλλία. Οι επενδύσεις σε μετοχές, με βάση τα στοιχεία του 2000, των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 75,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 44,1% στην Ιταλία, 70,5% στην Ιρλανδία, 40% στη Σουηδία και 53% στο Βέλγιο. Με εξαίρεση τη Γαλλία (13%) και τη Φινλανδία (14%) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το εν λόγω ποσοστό υπερβαίνει το 30%.