Reuters: Εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση για την ανακεφαλαιοποίηση

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 15:27
UPD:15:34

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έλαβε σήμερα Πέμπτη την πρώτη δόση της βοήθειας που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Τα 25 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF είναι στο λογαριασμό του Ταμείου», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικός στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, εκτίμησαν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα καθυστερήσουν, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, ενώ σύμφωνα με άλλο στέλεχος που επικαλείται το πρακτορείο, η ανακοίνωση του σχεδίου δεν αποκλείεται να γίνει μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητούσε το «πάγωμα» των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζοντας πως οι «προωθούμενες ρυθμίσεις διασώζουν τους τραπεζίτες» και το βάρος «θα μετακυληθεί στις πλάτες των φορολογουμένων» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2166923 .

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος είχε δηλώσει ότι η ανακοίνωση των όρων για την κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου θα γινόταν έως τις 20 Απριλίου. Η ενίσχυση των τραπεζών είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου ο κλάδος να μπορέσει να καλύψει τις υπέρογκες ζημίες από τη συμμετοχή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τα επισφαλή δάνεια. Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ έχει προβλεφθεί να εισρεύσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ποσό έως 48,8 δισ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης (EFSF) για τη στήριξη των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα