Ετοιμες να συνεισφέρουν στο ΔΝΤ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 14:17

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα νέα κεφάλαια στην εαρινή σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το σαββατοκύριακο.

Έτοιμες να διαθέσουν δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχυθεί η «δύναμη πυρός» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων, και ειδικά της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, φέρονται να είναι οι μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, η Βραζιλία περιμένει να διαπιστώσει αν θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις πως θα αυξηθεί η ισχύς των ψήφων των αναδυόμενων οικονομιών στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, η Ομάδα των Είκοσι (G20) είναι έτοιμη στη συνάντησή της σήμερα να δεσμεύσει κεφάλαια ικανά να καλύψουν το αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να συγκεντρωθούν 400 δισ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ΕΕ. Η ίδια η Ρωσία αναμένεται να προσφέρει 10 δισ. δολάρια.

«Πιστέψτε με, η G20 θα ανακοινώσει το τελικό ποσό. Θα είναι ένα ποσό το οποίο θα ικανοποιεί την διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.

Η υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας θεωρείται απαραίτητη για να επιτευχθεί ο διπλασιασμός των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΔΝΤ που επιδίωκε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη δεσμευτεί να παράσχουν 320 δισ. δολάρια. Εν τω μεταξύ, διπλωμάτης εκτίμησε ότι συνολικά οι αναπτυσσόμενες χώρες θα προσφέρουν τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποτελεί το σοβαρότερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ισπανία και η Ιταλία μπορεί να χρειαστούν δανειακές συμβάσεις όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Η ενίσχυση των διαθεσίμων του ΔΝΤ θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης σε περίπτωση διεύρυνσής της.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι αναμένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα νέα κεφάλαια στην εαρινή σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η Βραζιλία επιμένει να θέτει ως όρο για να διαθέσει τα κεφάλαια την αναγνώριση της αύξησης του παγκόσμιου ειδικού οικονομικού βάρους των αναπτυσσόμενων χωρών γραπτώς, στην τελική ανακοίνωση της G20.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα