Merit: Βιώσιμες οι πέντε τράπεζες παρά τις ζημιές

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 10:17

Ιλιγγιώδεις ζημιές ύψους 28,5 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι πέντε ελληνικές τράπεζες, καθώς η καταγραφή των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα συνέπεσε στο τέταρτο τρίμηνο με ζημιές από επισφάλειες που δεν είχαν καταγραφεί ως τώρα, επισημαίνει η Merit σε σχόλιό της.

Όπως παρατηρεί η χρηματιστηριακή, είναι η πρώτη φορά την τελευταία τριετία που οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης χρέους στη χώρα και των υψηλών ομολόγων που διακρατούσαν στους ισολογισμούς τους.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει πάντως πως υπάρχει και κάτι θετικό στην όλη ιστορία, το ότι και οι πέντε τράπεζες κρίθηκαν βιώσιμες και δεν θα έχουν την τύχη της Proton Bank και της T-Bank.

Πολύ αρνητική εντύπωση έκανε στη Metit το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσαν αποτελέσματα έτους το ΤΤ και η ΑΤΕ, παρά το γεγονός ότι οι όροι του PSI έχουν γίνει γνωστοί εδώ και 2 μήνες και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% έχει αποφασιστεί 6 μήνες πριν, τον Οκτώβρη του 2011. Τίθεται επομένως σοβαρά το ερώτημα αν θα πρέπει να διαπραγματεύονται οι 2 τίτλοι στο ταμπλό. Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια τους είναι αρνητικά και τίθεται σοβαρό θέμα βιωσιμότητας.

Αναλυτικά, τα 28,51 δισ. ευρώ έφτασαν οι ζημιές μετά φόρων για τις πέντε τράπεζες από κέρδη 536 εκατ. ευρώ πέρυσι. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι απώλειες από την διαγραφή ομολόγων και δανείων σε ΔΕΚΟ που έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ περίπου προ φόρων. Οι απώλειες μετά φόρων από τα παραπάνω στοιχεία μετριάστηκαν από τον παράγοντα αναβαλλόμενη φορολογία που υπολογίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ, αν και το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.

Επίσης η αύξηση των επισφαλειών στα υπόλοιπα δάνεια έπαιξε το δικό της ρόλο. Η αύξηση των επισφαλειών κατά 60% (με κάποιες τράπεζες να υπερδιπλασιάζουν τις επισφάλειες) ήταν επιβεβλημένη λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα και με αφορμή τα διαγνωστικά tests της Blackrock. Η καταγραφή των επισφαλειών λόγω των παραπάνω tests δεν έχει τελειώσει οριστικά τουλάχιστον για τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Η Merit σημειώνει επίσης στο σχόλιό της πως τα 18 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες δεν είναι το οριστικό ποσό που θα διαθέσει το ταμείο καθώς μένει να ξεκαθαρίσει το θέμα με την αναβαλλόμενη φορολογία, θα πρέπει επιπλέον να καλυφθούν και οι ζημιές του 2012 για τις τράπεζες που έχουν εκκρεμότητες με τη Blackrock, ενώ θα πρέπει να δούμε βέβαια αν οι παλιοί μέτοχοι καλύψουν τελικά το ποσοστό που τους αναλογεί στις ΑΜΚ.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, αν ισχύσει τελικά το 10% με τα ως τώρα δεδομένα οι ΑΜΚ θα πρέπει να είναι γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, για την Εθνική θα χρειαστούν περίπου 760 εκατ. ευρώ, για την Πειραιώς 550 εκατ., για τη Eurobank 460 εκατ. και για την Alpha Bank 210 εκατ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα