GMAG: Σε μεταβατική περίοδο η παγκόσμια οικονομία

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 11:32

Το δημοσιονομικό χάσμα που φάνηκε να απειλεί την αμερικανική οικονομία στα τέλη του έτους αποτελεί πηγή εντεινόμενης ανησυχίας, αναφέρει η Global Multi-Asset Group (ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης) στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 500 δισ. δολάρια το 2013 όταν εκπνεύσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης Μπους και κατά ακόμη 1,2 τρισ. δολάρια από τις περικοπές που προβλέπει η νομοθετική Πράξη Ελέγχου του Προϋπολογισμού.

Αθροιστικά, οι αλλαγές αυτές θα αφαιρέσουν σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Με τη λήξη της εφαρμογής των μέτρων μείωσης του φόρου εισοδήματος και των έκτακτων επιδομάτων ανεργίας η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά μισή ακόμη ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά της χώρας να επιβαρυνθούν συνολικά το 2013 κατά -3,5%, αναφέρει η GMAG.

Παρατηρεί, δε, ότι οι ελπίδες της αγοράς για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση εξαλείφθηκαν και πάλι μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC) το Μάρτιο, όπου η διατύπωση υποδεικνύει μια μάλλον αβέβαιη διάθεση για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE3). Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής κατά την επόμενη συνεδρίαση της FOMC στις 25 Απριλίου, λέει η GMAG, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζει η GMAG, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να διέρχεται μια μεταβατική περίοδο, όπου διαφοροποιούνται κάπως οι συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές (περιλαμβανομένης της Κίνας).

Οι αποτιμήσεις διατηρούνται σε εύλογα επίπεδα για τις μετοχές, αλλά γενικά δεν είναι ελκυστικές για τα ομόλογα. Η καλύτερη αξία μετά την προσαρμογή ως προς τον κίνδυνο στις αγορές σταθερού εισοδήματος εντοπίζεται στους πιστωτικούς τίτλους.

Η GMAG διατήρησε ουδέτερη στάθμιση μετοχών/ομολόγων. Όπως αναφέρει, οι μετοχικές αγορές εξακολουθούν να εμφανίζονται υπερ-αγορασμένες (overbought) με κάποιες ενδείξεις για μια ενδεχόμενη διόρθωση. Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά της διατηρεί την προτίμησή της για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Παράλληλα, έχει μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, και ουδέτερη στάθμιση στη Βρετανία, τον Καναδά και τις αναδυόμενες αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα