Νέα άνοδος στο Τόκιο

Ωθηση από τον κλάδο των τραπεζών
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 10:12
UPD:10:39

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου με το επενδυτικό ενδιαφέρον να μετατοπίζεται από τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στον κλάδο των τραπεζών.

Παράλληλα, αξιόλογη άνοδο σημείωσαν και σήμερα οι μετοχές εταιρειών με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μετά από τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 0,4% τον Απρίλιο -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- ενώ το ποσοστό αξιοποίησης παραγωγικού δυναμικού έφθασε το 75,5% έναντι 75,3% το Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2001 http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/15/216298.htm .

«Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες των επενδυτών ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα διατηρηθεί. Αυτό είναι πολύ θετικό, εάν λάβουμε υπόψη ότι η ιαπωνική οικονομία εξέρχεται από την ύφεση βασιζόμενη στις εξαγωγές», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" ιάπωνας αναλυτής.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και έκλεισε στις 11.738,69 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,82%. Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 1.105,16 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,67%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των τραπεζών εν μέσω προσδοκιών ότι οι διαφαινόμενες τάσεις ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας θα εμποδίσουν την περαιτέρω διόγκωση των επισφαλών δανείων.

Η μετοχή Mizuho Holdings, του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά 8,06%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των UFJ Holdings (7,14%) και Sumitomo Mitsui Banking (4,98%).

Από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ξεχώρισε η μετοχή της Nissan κλείνοντας με κέρδη 1,29%. Η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κέρδη-ρεκόρ για τη χρήση που έληξε στα τέλη Μαρτίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/10/215260.htm .

Μικρότερη άνοδο (0,50%) σημείωσε η μετοχή της Mazda, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν σε 8,83 δισ. γιεν (68,72 εκατ. δολάρια), έναντι ζημιών ύψους 155,24 δισ. γιεν της προηγούμενης χρονιάς. Προέβλεψε, παράλληλα, διπλασιασμό της κερδοφορίας της στην τρέχουσα χρήση.

Αντιθέτως, απώλειες (2,11%) κατέγραψε η μετοχή της Yamaha παρά την αύξηση κατά 25,3% της κερδοφορίας της στην περυσινή χρήση και την πρόβλεψη για σημαντική ενίσχυση των οικονομικών της αποτελεσμάτων φέτος.

Τέλος, μικρή άνοδο σημείωσε η μετοχή της Casio Computer. Η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ρολογιών και αριθμομηχανών εμφάνισε στην περυσινή χρήση τις μεγαλύτερες ετήσιες ζημίες στην ιστορία της. Προέβλεψε, ωστόσο, διπλασιασμό της κερδοφορίας της τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο της κυκλοφορίας ορισμένων νέων μοντέλων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας διευρύνθηκε το Μάρτιο για έκτο κατά σειρά μήνα. Οι αποστολές ιαπωνικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών προϊόντων προς ΗΠΑ και χώρες της Ασίας ώθησαν προς τα πάνω τις ιαπωνικές εξαγωγές, ενώ η περιορισμένη ζήτηση συντέλεσε σε μείωση των εισαγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα