Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ολλανδία.
Το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα η απρόσμενη πτώση που σημείωσε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, πλήττοντας τις προσδοκίες για έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση σύντομα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με πτώση 2,4% στις 1.021,08 μονάδες, σε χαμηλό τριών μηνών. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που είναι εκτεθειμένες σε κρατικό χρέος χωρών-μελών, υποχώρησαν κατά 4%. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα, καθώς, ανάλογη πτώση είχε να σημειωθεί από το Νοέμβριο, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην πρώτη ένεση ρευστότητας προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως ήταν φυσικό ανησυχία προκάλεσε η κυβερνητική κρίση στην Ολλανδία, όπου τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης. Προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στη Γαλλία, καθώς ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, νίκησε το Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,9%, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 3,4%, στο Παρίσι ο CAC σημείωση πτώση 3%, στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex κατέγραψε απώλειες 2,9% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB διολίσθησε κατά 3,8%.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν kai οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,78%, κλείνοντας στις 12.927,17 μονάδες, ενώ κατά 1% υποχώρησε ο Nasdaq, τερματίζοντας στις 2.970,42 μονάδες. Πτώση 0,84% σημείωσε ο δείκτης Standard & Poor's 500, κλείνοντας στις 1.366,94 μονάδες.