Πάνω από τα 91 σεντς το ευρώ

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 13:33
UPD:13:42

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται κατά τις σημερινές συναλλαγές το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στις 13:20 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 91,09 σεντς, ενώ η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 90,30 σεντς ανά ευρώ.

Ωθηση στο ενιαίο νόμισμα έδωσε η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του εργατικού σωματείου IG Metall και των εργοδοτών στη Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/05/16/216598.htm . Το γεγονός αυτό τερματίζει τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας επταετίας στη Γερμανία, η συνέχιση των οποίων θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην εύθραυστη γερμανική οικονομία.

Παράλληλα, το δολάριο δέχεται πιέσεις από τις εκτιμήσεις ότι τα οικονομικά στοιχεία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα θα είναι κατώτερα των προβλέψεων και θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τον προβληματισμό ως προς τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα του "Bloomberg", οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Απρίλιο μείωση 1,3%, ενώ ο δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδελφείας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης στην περιοχή αναμένεται να υποχωρήσει το Μάιο στο 12 από 12,3 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, σήμερα θα ανακοινωθεί ο αριθμός των νέων αιτήσεων για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαϊου. Εκτιμάται ότι αυτές διαμορφώθηκαν στις 415.000. Τόσο τα στοιχεία για την ανεργία όσο και εκείνα για τις κατασκευές νέων κατοικιών θα δημοσιοποιηθούν στις 15:30.

«Τα ερωτηματικά ως προς τη διάρκεια που θα έχει η οικονομική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στο δολάριο», δήλωσε στο "Bloomberg" αμερικανός αναλυτής.

Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, παραμένοντας σε πορεία ανόδου για τέταρτο διαδοχικό μήνα, όμως στο ίδιο διάστημα ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 0,5%, ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις της αγοράς.

Η τελευταία εξέλιξη προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός επιτάχυνσης δεν είναι τόσο μεγάλος, ώστε να προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η αγορά πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει νομισματική πολιτική πριν το τέλος καλοκαιριού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα