Σχεδόν διπλάσια επιτόκια στην ισπανική δημοπρασία

Αντλήθηκαν 1,93 δισ. ευρώ
Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 13:01
UPD:22:42

Ποσό ύψους 1,93 δισ. ευρώ κατάφερε να αντλήσει το ισπανικό δημόσιο από την πώληση εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, εξασφαλίζοντας όμως επιτόκια σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου.

Στόχος του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν να αντλήσει ποσό 1-2 δισ. ευρώ.

Παρά την εξασφάλιση υψηλού ποσού, οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο, αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες ισχυρές πιέσεις στο ισπανικό χρέος εν μέσω ανησυχιών για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, η απόδοση στα τρίμηνα έντοκα αυξήθηκε σε 0,634% από 0,381% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ στα εξάμηνα έντοκα αυξήθηκε σε 1,58% από 0,84%.

«Σε εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή η Ισπανία»

Ενώπιον των βουλευτών, ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο παραδέχθηκε ότι η Ισπανία βρίσκεται «σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, μια στιγμή ακραίας αδυναμίας» ενώ οι αγορές αμφιβάλλουν για την ικανότητά της να ακολουθήσει το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμά της μέσα σ' ένα πλαίσιο ύφεσης.

Πρόκειται για «μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα», σημείωσε ο Μοντόρο απευθυνόμενος στους βουλευτές που συνεδρίασαν για να εξετάσουν τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2012, αλλά «αυτός ο προϋπολογισμός έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έναντι της ισπανικής κοινωνίας, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας έναντι της Ισπανίας, την εμπιστοσύνη των αγορών».

«Είναι ο πιο λιτός προϋπολογισμός της δημοκρατίας και θέλει εξάλλου να είναι και ο πιο ρεαλιστικός, αυτό που έχει ανάγκη η Ισπανία για να υπερβεί αυτή την κατάσταση κρίσης» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα