Πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη η Fed

Σταθερά, κοντά στο μηδέν, τα επιτόκια
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 19:46
UPD:26/04/2012 09:04

Τη δέσμευσή της για διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014 επανέλαβε η Federal Reserve. Ειναι πιθανό πως οι οικονομικές συνθήκες θα εγγυηθούν τη διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών επιπέδων για τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του 2014, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Πάντως, περισσότερα είναι πλέον τα μέλη της επιτροπής της τράπεζας, συνολικά επτά, από τέσσερα τον Ιανουάριο, που εκτιμούν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν στα τέλη του 2014, ενώ κανένα μέλος δεν περιμένει η πρώτη αύξηση να γίνει αργότερα από το 2015.

Παράλληλα, η Fed χαρακτηρίζει μέτριους τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, όπως είχε κάνει και το Μάρτιο, και προσθέτει πως το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί, όμως παραμένει υψηλό. Πάντως, σε ό,τι αφορά την οικονομία, η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται πιο αισιόδοξη. Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης» στη στεγαστική αγορά, ενώ, αν και επαναλαμβάνει πως αναμένει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα τρίμηνα, σημειώνει πως οι ρυθμοί «θα ενισχυθούν σταδιακά». Ειδικότερα, αύξησε στο 2,4% με 2,9% του ΑΕΠ (από 2,2% με 2,7% λίγο μετά την πρωτοχρονιά) την εκτίμησή της, για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξής της οικονομίας των ΗΠΑ. Όσον αφορά τους ανέργους, η Fed εκτιμά ότι στο τέλος του 2012 το ποσοστό τους μπορεί να υποχωρήσει στο 7,8% με 8% -από προηγούμενη πρόβλεψη για 8,2% έως 8,5%.

Για άλλη μία φορά το μέλος του δ.σ. Τζέφρι Λάκερ διαφώνησε με την απόφαση της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν νωρίτερα, δηλαδή πριν τα τέλη του 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι εντάσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να δημιουργούν κινδύνους για τις προοπτικές τις οικονομίας.

REUTERS

Επανέλαβε ακόμη πως η κεντρική τράπεζα είναι σε ετοιμότητα για να κάνει ό,τι χρειαστεί για την οικονομία. Όπως ανέφερε, η Federal Reserve «δεν θα διστάσει» να προχωρήσει σε άλλον ένα κύκλο αγοράς ομολόγων με στόχο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, αν φανεί πως η οικονομία χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Κέρδη στη Wall Street

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη σημείωσαν περαιτέρω άνοδο και τελικά έκλεισαν με κέρδη. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της Apple έδωσαν ώθηση στο δείκτη Nasdaq, ο οποίος κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2012. Στήριξη στις μετοχές παρείχαν και οι διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 13.090,72 μονάδες, με άνοδο 89,16 μονάδες ή +0,69%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 3.029,63 μονάδες, αυξημένος κατά 68,03 μονάδες, ή +2,30%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, ανέβηκε 18,72 μονάδες (+1,36%) και έκλεισε στις 1.390,69 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα