Ευ. Βενιζέλος: Να αποκαταστήσουμε το brand name της χώρας

«Προσβολή για την Ελλάδα, την ΕΚΤ και τον EFSF» η μη αποδοχή των εγγυητικών των τραπεζών
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 13:26
UPD:14:33

«Πάντα κάνεις λιγότερα και πάντα είσαι υποχρεωμένος να κάνεις περισσότερα, όμως πετύχαμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και τώρα η χώρα αλλάζει μορφή, καθώς εξυγιαίνεται και το τραπεζικό σύστημα, ο τρόπος λειτουργίας του οποίου πρέπει να αλλάξει».

Με τη φράση αυτή απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα γιατί δεν έγιναν νωρίτερα όσα παρουσίασε σήμερα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στα γραφεία της Ιπποκράτους.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες έθεσαν ως ζητήματα προς επίλυση, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την ασταθή και μεταβαλλόμενη φορολογική πολιτική, το γεγονός ότι «δεν περνούν» οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, καθώς και το θέμα του μη μισθολογικού κόστους, καθώς, όπως επισημάνθηκε, «για κάθε ευρώ αύξηση στις αποδοχές ενός εργαζόμενου, το μη μισθολογικό κόστος είναι 3 ευρώ».

Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης έχουν εντοπιστεί και θα καταβληθεί προσπάθεια να λυθούν με ριζικό τρόπο.

Πρέπει, τόνισε, να αποκατασταθεί το brand name της χώρας και στο σημείο αυτό επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί -όπως επεσήμανε- ο EFSF καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες και η μη αποδοχή των εγγυητικών τους επιστολών συνιστά προσβολή για την Ελλάδα, την ΕΚΤ και τον EFSF.

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τώρα που θα αρχίσει να φαίνεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θ' αρχίσει να αλλάζει και η αντίληψη των αγορών για την Ελλάδα και για τις ελληνικές τράπεζες».

Απαραίτητος όρος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι η διασφάλιση της ρευστότητας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και αφού σημείωσε ότι ο «Τειρεσίας» πρέπει να προσαρμοσθεί στα δεδομένα της κρίσης, υποστήριξε ότι τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διοχετευθούν στην αγορά.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι θα αντιστραφούν τα τεκμήρια αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς «το θέμα είναι να αρχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση». Όπως είπε, όταν ο υπεύθυνος μηχανικός λέει ότι ο φάκελος της επιχείρησης είναι εντάξει, η επιχείρηση θα εγκαθίσταται με δική της ευθύνη και ο έλεγχος θα διεξάγεται μετά.

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει φιλοαναπτυξιακό ρόλο.

Όπως εκτίμησε, η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ώστε η χώρα να «κυνηγήσει» τους δείκτες καινοτομίας, σημειώνοντας μάλιστα πως οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα και καινοτομία είναι περισσότερες από εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Οι ιδιώτες, συμπλήρωσε, πρέπει να μπορούν να αξιοποιήσουν τις δημόσιες ερευνητικές υποδομές, ενώ το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός σύνδεσης αυτής της προσπάθειας.

Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι «η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή είναι η αλλαγή νοοτροπίας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματικότητα και ανανέωσε το ραντεβού του με τους επιχειρηματίες των μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων σε ημερομηνία μετά τις εκλογές.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος προσκάλεσε τους επιχειρηματίες στην εκτενή παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το πώς μπορούμε σε τρία χρόνια να «φύγουμε» από το Μνημόνιο και την επιτήρηση και να «περάσουμε στην Αυτοδύναμη Ελλάδα. Η σχετική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί το Σάββατο το μεσημέρι στο Μέγαρο Καρατζά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα