ΕΕ: Πιθανή άτυπη σύνοδος κορυφής πριν από τα τέλη Ιουνίου

Δηλώσεις Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ από τις Βρυξέλλες
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 14:55
UPD:21:39

«Δεν αποκλείω να οργανωθεί ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 για να προετοιμάσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

Ανοιχτό άφησε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ το ενδεχόμενο σύγκλησης άτυπης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Ιουνίου, στην οποία κεντρικό θέμα θα είναι η ανάπτυξη.

«Δεν αποκλείω να οργανωθεί ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 για να προετοιμάσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια ενός συνεδρίου στις Βρυξέλλες. Δεν έδωσε ωστόσο καμιά διευκρίνιση για το χρονοδιάγραμμα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συνεδριάσουν στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σε μια σύνοδο κορυφής που αναμένεται ότι θα είναι και πάλι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπου ήδη πληθαίνουν οι δηλώσεις αξιωματούχων για ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη.

Ο Ολάντ διευκρίνισε πάντως σήμερα ότι η προσέγγισή του όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη είναι διαφορετική από εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό δίκτυο France Info, ο Ολάντ είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται υπέρ ενός «συμφώνου ανάπτυξης και προτείνει ακόμη και την επιστροφή προς τα πίσω σε σχέση με το δημοσιονομικό σύμφωνο», αλλά «δεν περιλαμβάνει τα ίδια με τα δικά μου στοιχεία αναπτυξιακής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «προσθέτει στοιχεία ακόμη ισχυρότερου ανταγωνισμού, φιλελευθεροποίησης, ακόμη και ιδιωτικοποίησης», ανέφερε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν συμπίπτει με τη δική του προσέγγιση της ανάπτυξης.

Ο Γάλλος υποψήφιος, ο οποίος τάσσεται από την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε χθες ότι εάν εκλεγεί θα απευθύνει μνημόνιο προς τους ευρωπαίους ηγέτες προτείνοντας πεδία οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ ενός ευρωπαϊκού «συμφώνου ανάπτυξης», πέραν του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

«Έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο...οφείλουμε να γυρίσουμε προς τα πίσω και να καταρτίσουμε με βάση αυτό ένα σύμφωνο ανάπτυξης», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι αντίθετος με μία περισσότερο άμεση συμμετοχή της ΕΚΤ στην ανάπτυξη, αλλά τάσσεται υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής ανάταξης των χωρών και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της αγοράς εργασίας.

Την αναγκαιότητα μίας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη υπογράμμισε σήμερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2170279 .

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι από την πλευρά του σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μαγική συνταγή» για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δώσουν καρπούς τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα.

Μιλώντας σε συνέδριο που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία εργοδοτικών οργανώσεων, ο πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «σχεδόν κανένα περιθώριο για ελιγμούς για ένα νέο ξεκίνημα», ρίχνοντας το φταίξιμο στις «σχιζοφρενικές απαιτήσεις» των αγορών οι οποίες θέλουν να υπάρχουν ταυτόχρονα λιτότητα και ανάπτυξη. «Μακροπρόθεσμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν τη διαφορά, όμως πρέπει να το πούμε: δεν υπάρχει μαγική συνταγή, θα χρειαστεί χρόνος» υπογράμμισε ο Ρομπάι.

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής που θα ευνοεί την ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επί παραδείγματι στην αγορά εργασίας. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει πολιτικές που δίνουν την εντύπωση ότι επανεκκινεί η ανάπτυξη με εφήμερο τρόπο». Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να γίνουν επενδύσεις σε βασικούς τομείς (υποδομές, ενέργεια) καθώς, όπως σημείωσε, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «δεν αρκούν από μόνες τους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα