Προβληματισμοί λόγω αστάθειας

Ρευστοποιήσεις τεχνολογίας στην Ευρώπη
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2002 00:01
UPD:08:15

YΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, επηρεάζομενο από τις αρνητικές ειδήσεις στον τομέα βιοτεχνολογίας, τα στοιχεία για την αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς και για τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.

Αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα ασταθή την αγορά, ενώ το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι «εάν η πρόσφατη εντυπωσιακή άνοδος θα συνεχιστεί ή θα υπάρξει επιστροφή στην πτώση». Oι μετοχές του τομέα βιοτεχνολογίας και φαρμάκων σημείωσαν πτώση, επηρεαζόμενες από τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι έρευνες των αρμόδιων αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών σε τρεις μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 45,53 μονάδες, ποσοστό 0,44% φθάνοντας στις 10.289,21 μονάδες. Με άνοδο 4,88 μονάδων ή ποσοστό 0,28% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.730,44 μονάδες.

Το κύμα πωλήσεων ρευστοποίησης που έπληξε τις μετοχές τεχνολογίας οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε αρνητική περιοχή για πρώτη φορά στη διάρκεια της εβδομάδας, αν και η σταθερότητα που έδειξε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο της μετοχή της ΒΤ συγκράτησαν την πτώση στην Ευρώπη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,41% και 0,45%, αντίστοιχα, και βρίσκονται στο μέσον των ορίων διακύμανσης που ακολουθούν το τελευταίο εξάμηνο.

Αναλυτές και χρηματιστές διερωτώνται ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει την αγορά εκτός των ορίων διακύμανσης. Ο Ταμζίν Χόμπντει, της WestLB Panmure του Λονδίνου, πιστεύει ότι θα είναι οι μετοχές τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας καθώς επίσης όλες οι μετοχές που έχουν πληγεί καίρια προσφάτως. Ο ίδιος, όμως, επισημαίνει ότι αυτή η ώρα δεν έχει φτάσει ακόμη.

Η μετοχή της ΒΤ ξεχώρισε στην άσχημη ημέρα που πέρασαν οι μετοχές τηλεπικοινωνιών, αφού κατάφερε να ενισχυθεί κατά 0,20% μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Οι μετοχές των Nokia, Ericsson ηγήθηκαν της πτωτικής τάσης, χάνοντας αντίστοιχα το 3,51% και 3,1% της αξίας τους και παρασύροντας τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας 1,83% χαμηλότερα.

Οι μετοχές τραπεζών δέχθηκαν επίσης πιέσεις, με προεξέχουσες τις Santander Central Hispano, Societe Generale και Credit Lyonnais.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα