«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας της οικονομίας πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός και η κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε συνέδριο με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές».
Σημείωσε ακόμη ότι η ισορροπημένη και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να στηρίζεται σε υγιή άνοδο της εσωτερικής ζήτησης και σε δυναμική εξωτερική δραστηριότητα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ενιαίου νομίσματος και της ενιαίας αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι έχουν οδηγήσει, κατά την προηγούμενη δεκαετία, σε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επίπεδου της Ελλάδας.
«Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει τα οφέλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη χώρα μας. Και πρέπει να τα υπερασπιστούμε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές ευρωσκεπτικισμού, ευρωφοβίας, και τάσεις περιθωριοποίησης», επεσήμανε.
Σημείωσε ακόμα ότι με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού ανακτάται σταδιακά η χαμένη ανταγωνιστικότητα. Έως το τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3, ίσως και τα 3/4 αυτής της απώλειας και εντός του 2013 η ελληνική οικονομία θα έχει πιθανότατα υψηλότερη ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000, επεσήμανε ο Λ. Παπαδήμος.
Αναφερόμενος στον εξαγωγικό τομέα της χώρας, είπε ότι εξακολουθεί να είναι περιορισμένος σε σχέση με τις εισαγωγές ωστόσο με εντατική και συστηματική προσπάθεια μπορεί να καταστεί κινητήρια δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης.
Το επιχειρηματικό περιβάλλον της οικονομίας είναι καθοριστικό για την εξαγωγική δραστηριότητα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου και η άρση των άλλων επιχειρηματικών εμποδίων.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ανταγωνιστικότητας στη σημερινή συγκυρία είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και η αύξηση της χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σημείωσε ο Λ. Παπαδήμος υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο στη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους στους επόμενους μήνες θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ το κράτος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όπως η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ.
Υποστήριξε ότι αναμένεται να είναι θετική η συνέχιση μέχρι το τέλος του 2012 της εγγύησης χαμηλότοκων δανείων από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για την κάλυψη αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.
Τέλος αναφέρθηκε στη συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω της μόχλευσης 500 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την στήριξη του εξαγωγικού τομέα.