Ernst & Young: Ανθεκτικές οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2012 15:42

Η Ernst & Young επισημαίνει πως, παρά τη μείωση της οικονομικής ευρωστίας σε πολλές αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, οι δημογραφικές τάσεις και τα πραγματικά εισοδήματα, τα οποία αυξάνονται μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσουν την κατανάλωση.

Ανθεκτικές αποδεικνύονται οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ) σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας παραμένει αβέβαιη και οι εμπορικές ροές παραμένουν ακόμη σε υποτονικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, οι ΤΑΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 5,3% φέτος και 6,3% το 2013.

Η Ernst & Young επισημαίνει πως, παρά τη μείωση της οικονομικής ευρωστίας σε πολλές αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011, οι δημογραφικές τάσεις και τα πραγματικά εισοδήματα, τα οποία αυξάνονται μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσουν την κατανάλωση.

Η απρόσμενη ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένες ΤΑΑ προς τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012 σημαίνει ότι οι οικονομίες αυτές θα συνεισφέρουν πάνω από το μισό στην παγκόσμια ανάπτυξη κατά την επόμενη τριετία, αναφέρεται στην έκθεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη δεν επηρέασε μόνο τις ευρωπαϊκές ΤΑΑ αλλά και όσες έχουν οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή. Για παράδειγμα, οι πιο αδύναμες προοπτικές επηρεάζουν τις αφρικανικές ΤΑΑ όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος και η Γκάνα όπου το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρωζώνη.

Πάντως, σύμφωνα με την Ernst & Young, η αυξημένη ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές από μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της κρίσης της Ευρωζώνης θα επηρεάσει την ανάπτυξη σε μια σειρά από διαφορετικές χώρες των οποίων η ανάπτυξη στηρίζεται σε κεφαλαιαγορές, όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και το Χονγκ Κονγκ.

Όσον αφορά στις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDIs) σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ΤΑΑ, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα, αυτές παρέμειναν αρκετά ισχυρές, ενώ χώρες της αναπτυσσόμενης Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά. Οι εισροές όμως ξένων επενδύσεων χαρτοφυλακίου προς τις ΤΑΑ μειώθηκαν αισθητά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Η εταιρεία επισημαίνει επίσης στην έκθεσή της ότι η θετική ψυχολογία μεταξύ των διεθνών επενδυτών στις αρχές του 2012, υποβοηθούμενη από την αυξημένη ρευστότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συνέβαλε καταλυτικά στη γρήγορη άνοδο αρκετών ΤΑΑ καθώς και σε νομίσματα που είχαν υποτιμηθεί κατά τους τελευταίους μήνες τους 2011. Όπως λέει, αν η τάση αυτή συνεχισθεί, θα στηρίξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα συμπιέσει τον πληθωρισμό, μολονότι οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν ξανά ανοδικές τάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα