Δεκάλογος δράσεων για την οικονομία από τα διμερή επιμελητήρια

Τετάρτη, 02 Μαΐου 2012 21:09

Έναν δεκάλογο δράσεων για δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία παρουσίασαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι πρόεδροι των επτά μεγαλύτερων διμερών επιμελητηρίων της χώρας.

Αναφερόμενος στους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί το πολιτικό σύστημα μετά τις εκλογές, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, Ιωάννης Τσαμίχας, έκανε λόγο για εξάλειψη της γραφειοκρατίας, σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερό διοικητικό μηχανισμό που θα προωθεί και θα λύνει προβλήματα «ανεξάρτητα του ποιος ή ποιο κόμμα κυβερνά», εξειδικευμένα στελέχη και όχι «κομματάρχες» που, όπως είπε, αναλαμβάνουν ρόλους συμβούλων.

Ο κ. Τσαμίχας επισήμανε ότι για χρόνια η πολιτική ηγεσία ήταν αποκομμένη από την πραγματικότητα και δεν γνώριζε τις ανάγκες της αγοράς και τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σήμερα, την εποχή της μεγάλης ύφεσης, όπως είπε, να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλειονεκτήματα της χώρας «για να βγούμε από το αδιέξοδο των δανείων, της επιτήρησης, της αδυναμίας ανάπτυξης».

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα ότι, δεν υπάρχουν πιστοποιημένα ελληνικά αρωματικά φυτά και βότανα, με αποτέλεσμα μια μεγάλη δράση στον πρωτογενή κρίσιμο τομέα να μην μπορεί να προχωρήσει. «Μιλάμε για εξόρυξη πετρελαίου που θα γίνει κάποτε- και αν θα γίνει...και δεν υπάρχει πιστοποιημένη ελληνική ρίγανη» σημείωσε ο κ. Τσαμίχας «γιατί κάποιοι γραφειοκράτες θεώρησαν ενδεχομένως πιο λογικό να εισάγεται πιστοποιημένη ρίγανη από την ...Γερμανία».

«Με λίγα λόγια, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης για να υπάρξει ανάπτυξη. Και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας δεν είναι η υψηλή τεχνολογία, αν και θα μπορούσε να είναι, αλλά ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, οι πηγές ενέργειας και ο τομέας της διαμετακόμισης», πρόσθεσε.

Οπως γνωστοποίησε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σχεδιάζεται από το επιμελητήριο, από κοινού με το ελληνικό χρηματιστήριο, η διοργάνωση ταξιδιού στη Νέα Υόρκη για ενημέρωση των επενδυτών, στις 21 και 22 Ιουνίου 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα