Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής στην Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις.
«Όσον αφορά το ζήτημα του τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος (των μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκε το ΔΝΤ), και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα επιστρέψει στη χώρα «μετά τις εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί». Απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξη του κλιμακίου.
Την ίδια ώρα, σε εναλλακτικά σενάρια για την Ευρωζώνη, των οποίων η πιθανότητα να επαληθευτούν αυξάνεται, αναφέρεται ο οίκος Fitch, σε έκθεσή του.
Σύμφωνα με τη Fitch από τα σενάρια αυτά, το πιθανότερο είναι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα τεθούν σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση, ενώ όσες διαθέτουν ήδη αρνητική προοπτική θα απειληθούν με υποβάθμιση.
Όπως διευκρινίζεται ωστόσο στην έκθεση, πιθανότερο όλων είναι το σενάριο να επιβιώσει η Ευρωζώνη και να βγει «αρτιμελής» από την κρίση, μέσα από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σε συνδυασμό με μια στενότερη οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ