Στη σκιά της τρομοκρατίας η Ν.Υ.

Φρέναρε ο ενθουσιασμός στην Ευρώπη
Τρίτη, 21 Μαΐου 2002 00:01
UPD:06:50

ΑΝΑΤΡΟΠΗ σκηνικού χθες στη Wall Street με τους Αμερικανούς επενδυτές να δείχνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας τους έπειτα από την ανακοίνωση της πτώσης ενός βασικού οικονομικού δείκτη και την προειδοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ντικ Τσένι, περί «σχεδόν σίγουρης» νέας τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ.

Οι μετοχικές αξίες είχαν εκτιναχθεί στα ψηλότερα επίπεδα του έτους την προηγούμενη εβδομάδα, όμως χθες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί περισσότερο από 1%, το γενικό δείκτη Nasdaq να χάνει 2,2% και τον ευρύτερο δείκτη Standard & Poor's 500 να υποχωρεί κατά 1,1% αργά το απόγευμα. Aπώλειες 123,58 μονάδων, ποσοστό 1,19% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 10.229,50 μονάδες. Πτώση 39,80 μονάδων, ποσοστό 2,29% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.701,59 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχασαν έδαφος στην αρχή της εβδομάδας, καθώς ο συνδυασμός των αργιών, των τεχνικών προβλημάτων στο Euronext και των αρνητικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ διέκοψαν απότομα τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

Οι συναλλαγές στο Παρίσι, στο Αμστερνταμ και στις Βρυξέλλες διακόπηκαν για τουλάχιστον δύο ώρες λόγω τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα διαπραγμάτευσης του πανευρωπαϊκού χρηματιστηρίου Euronext.

Οταν η βλάβη αποκαταστάθηκε, το κλίμα είχε γίνει αρνητικό εξαιτίας των κακών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,56% και 1,02% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Vivendi Universal ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος της ημέρας, παρασύροντας μαζί της τον κλαδικό δείκτη μέσων ενημέρωσης. Το ίδιο εξασθενημένοι ήταν οι δείκτες ασφαλειών, τραπεζών και τεχνολογίας.

Αντίθετα, οι μετοχές των Vodafone, AstraZeneca ήταν οι πιο κερδισμένες, με το δείκτη βασικών παραγωγών να είναι ο μοναδικός που κατέγραψε αξιόλογα κέρδη.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς πιστεύουν πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιφυλάσσουν κάποια καλά νέα -όσες έχουν απομείνει για να ανακοινώσουν τα κέρδη του τριμήνου- που θα δώσουν νέα κίνητρα και κατεύθυνση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Deutsche Telekom, Vodafone, KPN, Marks & Spencer.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα