Microsoft: Δέσμευση για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σε δύο μήνες

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2012 13:35
UPD:13:55

Κατά καιρούς έχει βρεθεί στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων που την κατηγορούν ότι οι δραστηριότητές της έχουν ως αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να επιβαρύνεται με μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Η Microsoft δεσμεύεται τώρα να γυρίσει σελίδα και, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, εισάγοντας μία δική της, εσωτερική αγορά ρύπων.

Σε ανάρτηση στο επίσημο blog του ομίλου, ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής Κέβιν Τέρνερ γράφει ότι μέχρι την 1η Ιουλίου, ημέρα έναρξης του επόμενου οικονομικού έτους του, κέντρα δεδομένων, εργαστήρια ανάπτυξης λογισμικού, γραφεία και αεροπορικά ταξίδια των στελεχών, θα έχουν ουδέτερο αποτύπωμα. «Δουλεύοντας πάνω σε ζητήματα που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας και την περιβαλλοντική αλλαγή, μας δίνεται άλλη μία ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τέρνερ. «Αυτό είναι το σωστό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να προωθήσουμε θετικές αλλαγές».

Η εσωτερική αγορά άνθρακα της Microsoft θα λειτουργεί με την παροχή κινήτρων: κάθε μονάδα του ομίλου θα πρέπει να δίνει αναφορά για την ενέργεια που καταναλώνει και την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που παράγει. Τα κεντρικά θα ανταμείβουν τις μονάδες που θα αυξάνουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα ή θα στρέφονται στις ΑΠΕ.

Το σχέδιο μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα φιλόδοξο, όμως δεν αποτελεί την πρώτη απόπειρα του ομίλου να γίνει πιο «πράσινος». Αλλωστε, όπως υποστηρίζει, ήδη καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές το 46% των - τεράστιων- ενεργειακών αναγκών του.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφάλωσαν στο κτήριο της Amazon, στο Σιατλ, για να αναρτήσουν ένα τεράστιο πανό με την ερώτηση «Amazon, Microsoft, πόσο καθαρό είναι το σύννεφό σας;» - μια αναφορά στο περιβαλλοντικό κόστος των υπηρεσιών cloud, οι οποίες τροφοδοτούνται από πολύ ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων. Η οργάνωση κάλεσε τους μεγάλους ομίλους τεχνολογίας να ηγηθούν της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρών πηγών, υποστηρίζοντας ότι «οι ενεργειακές αποφάσεις υπαγορεύονται από μερικές εταιρίες, οι οποίες είναι πολύ ικανοποιημένες με το σημερινό status quo».

Η Greenpeace καλωσόρισε τη δέσμευση της Microsoft, διατυπώνοντας όμως επιφυλάξεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «το θέμα τώρα είναι εάν οι φιλοδοξίες της Microsoft θα πυροδοτήσει τις μετασχηματιστικές, πραγματικές αλλαγές που περιμένουμε από τις εταιρίες, οι οποίες ηγούνται του κλάδου της τεχνολογίας πληροφοριών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα