Nέες πιέσεις Σόιμπλε

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 17:31
UPD:11/05/2012 00:55

Η ΕΕ, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένες να κάνουν το παν για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι απαιτείται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Νέα προειδοποίηση προς τη χώρα μας, σε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με χθες, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα τηρήσει το μνημόνιο. «Η ΕΕ, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι αποφασισμένες να κάνουν το παν για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι απαιτείται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για άλλη μία φορά απέρριψε το επιχείρημα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται στις δομικές αδυναμίες της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας εκ νέου πως οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας. «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά εάν η Ελλάδα δε θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της, δεν μπορεί να γίνει τίποτε».

Ρέγκλινγκ: Μετά την επίσκεψη της τρόικας οι νέες δόσεις

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η νέα δόση των δανείων προς την Ελλάδα εκταμιεύθηκε σήμερα το πρωί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν θα γίνουν άλλες εκταμιεύσεις μετά τον Ιούνιο, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής του EFSF προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στους όρους της οικονομικής βοήθειας από τους δανειστές της προτού εισρεύσουν νέα χρήματα στα ταμεία της μετά τον Ιούνιο.

«Βάσει της υφιστάμενης πρώτης δόσης, η οποία είχε εγκριθεί πριν από λίγο καιρό, άλλο 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο τον Ιούνιο για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας και να υπάρξει συμφωνία για το τι θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο και την επόμενη χρονιά. Έτσι, δεν θα υπάρξει νέα εκταμίευση αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα», είπε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ακόμη ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στο μέλλον, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

«Εν ευθέτω χρόνω θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, συμπληρώνοντας ότι έως τον Ιούνιο «οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν σήμερα».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του EFSF, ο Μπαγί τόνισε ότι το Ταμείο αποδεσμεύει τα 5,2 δισ. ευρώ, βάσει της απόφασης που έλαβε το Eurogroup τον περασμένο Φεβρουάριο και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση του Μαΐου.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής παραμένει σταθερή: Αναμένει από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί και να τιμήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα με την υπογραφή του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά τη χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η Αρενκίλντε επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας «να συνεργαστούν με πνεύμα υπευθυνότητας» για να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

«Η ευρωζώνη μπλοκάρει 1 δισ. ευρώ βοήθειας προς την Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί», αναφέρει η διαδικτυακή πύλη Euobserver.com.

Επισημαίνεται ότι την απόφαση αυτή έλαβε το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης. «Η Γερμανία, η Φιλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν δώσει δείγματα απροθυμίας να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση όσο διαρκεί η εκκρεμότητα του σχηματισμού κυβέρνησης. Οι ενδοιασμοί τους οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά από τα κόμματα που προέκυψαν με ισχυρά ποσοστά από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ζητούν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ή ακόμα και η πλήρης εγκατάλειψή του», αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Reuters: Η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στο Reuters εμφανίζονται καθησυχαστικοί σημειώνοντας ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα ακόμα και αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές.

«Δεν υπάρχει λόγος να τους αφήσουμε να πτωχεύσουν στη μέση της διαδρομής», σημειώνει αξιωματούχος και προσθέτει ότι θα δοθούν στην Ελλάδα αρκετοί πόροι ώστε να επιβιώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική απόφαση. «Ακόμα και αν γίνουν εκλογές τον Ιούνιο έχουμε τα μέσα να υποστηρίξουμε την Ελλάδα έως τότε», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, διχασμένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η οποία διεξήχθη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα, η οριακή πλειοψηφία των ερωτηθέντων οικονομολόγων, δηλαδή οι 35 από τους 64, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται ακόμα στην ζώνη του ευρώ ως τα τέλη του 2013 ενώ οι υπόλοιποι προβλέπουν έξοδό της μέχρι τότε.

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα