Σε υποβάθμιση επί τα χείρω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκτιμά πλέον πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,7% φέτος έναντι 4,4% που ανέμενε προηγουμένως.
Για το 2013, η Κομισιόν αναμένει μηδενική ανάπτυξη έναντι ανάκαμψης 0,7% που εκτιμούσε προηγουμένως, όπως επισημαίνεται στις εαρινές προβλέψεις της για την περίοδο 2012-13.
Στις προβλέψεις υπογραμμίζεται ότι η απασχόληση έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα λόγω της συρρικνούμενης οικονομικής δραστηριότητας. Το σύνολο της απασχόλησης σημείωσε μείωση κατά σχεδόν 7% το 2011 και προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2012, με τον δείκτη ανεργίας να φθάνει το 20%.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στη σταθεροποίηση του επιπέδου της απασχόλησης όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Παρόλα αυτά, η απασχόληση δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πριν από το 2013 και η επακόλουθη ανάκαμψη του αριθμού των θέσεων εργασίας θα είναι αργή, τονίζει η Κομισιόν.
Το σημερινό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αν και υποχωρεί, παραμένει σε μη βιώσιμο επίπεδο, υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι ήταν ήδη πάνω από το 10% του ΑΕΠ το 2011, δύο μονάδες δηλαδή καλύτερα από το 2010 και τέσσερις μονάδες κάτω από το 2009. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η βραδεία διόρθωση του εξωτερικού ελλείμματος θα συνεχιστεί το 2012 και το 2013, λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της αναμενόμενης περαιτέρω μείωσης των εισαγωγών, που αντικατοπτρίζουν τις προβλεπόμενες εξελίξεις στην εγχώρια ζήτηση, αλλά και τις μεταβολές στις σχετικές τιμές.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί, επίσης, το 2012, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους και της ταυτόχρονης μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται στις άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την Ε. Επιτροπή, το 2011 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έπεσε στο 9,1% του ΑΕΠ από 10,3% το 2010. Το 2012, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι συνεπές με τον στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση υιοθέτησε, το πρώτο τρίμηνο του έτους, περικοπές δαπανών που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ, το 2013. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, η Κομισιόν τονίζει πως απαιτείται ο προσδιορισμός, εντός των επόμενων μηνών, πρόσθετης εξοικονόμησης δαπανών που αντιστοιχούν στο 3,8% του ΑΕΠ.
Σε ήπια ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία
Όσον αφορά στην οικονομία της ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά πως βρίσκεται τώρα σε ήπια ύφεση, ως επακόλουθο της συρρίκνωσης της παραγωγής τους τελευταίους μήνες του 2011.
Ενώ εξακολουθεί να υφίσταται έντονη αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές, οι αποφασιστικές δράσεις στην άσκηση πολιτικής και οι μείζονες πρόοδοι στο ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο απέφεραν χαλάρωση των εντάσεων στις χρηματαγορές στις αρχές του 2012 και προσωρινή σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης, που αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο διάστημα για το οποίο διατυπώνονται οι προβλέψεις, αναφέρει η Ε. Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις.
Μαζί με την αναμενόμενη επιτάχυνση της μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέπεται ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και εφεξής θα αποκατασταθεί η ανάκαμψη με βραδύ ρυθμό.
Για το 2012 επιβεβαιώνεται σε αδρές γραμμές η εικόνα που σκιαγραφείται στις ενδιάμεσες προβλέψεις του Φεβρουαρίου, με προβαλλόμενη στασιμότητα του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ και συρρίκνωσή του κατά 0,3% στην ευρωζώνη, ενώ για το 2013 προβλέπεται οικονομική μεγέθυνση με ποσοστό 1,3% στην ΕΕ και 1,0% στην ευρωζώνη.
Η Κομισιόν εκτιμά επίσης ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, σε ποσοστό 10% στην ΕΕ και 11% στην ευρωζώνη κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις προβλέψεις. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα μετριαστεί σταδιακά, καθώς εξασθενεί η επίδραση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις αυξήσεις των φόρων.
Προβλέπεται ακόμη ότι θα σημειωθεί πρόοδος στη δημοσιονομική εξυγίανση, όπου το 2013 τα δημόσια ελλείμματα θα υποχωρήσουν σε 3,3% στην ΕΕ και μόλις λιγότερο από 3% στην ευρωζώνη.
«Η ανάκαμψη είναι μπροστά μας, η οικονομική όμως κατάσταση παραμένει εύθραυστη, επειδή εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες ανισότητες μεταξύ κρατών μελών. Είμαστε μάρτυρες μιας εξελισσόμενης προσαρμογής των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών ανισορροπιών που διαμορφώθηκαν πριν και μετά την έναρξη της κρίσης, και επιδεινώθηκαν από το εισέτι ασθενές οικονομικό κλίμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «εάν δεν αναληφθούν περαιτέρω αποφασιστικές ενέργειες, μπορεί να παραμείνει ο βραδύς ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην ΕΕ. Προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη διαρκείας αποτελούν τα υγιή δημόσια οικονομικά, αξιοποιώντας δε το νέο ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης οφείλουμε να στηρίξουμε την προσαρμογή επιταχύνοντας την άσκηση πολιτικών σταθερότητας και ενίσχυσης της οικονομικής μεγέθυνσης».
«Κυβέρνηση και σύντομα»
Στην αναφορά του στην Ελλάδα ο Φινλανδός Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικές δυνάμεις να καταφέρουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ερωτηθείς αν οι δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία μαρτυρούν την αποτυχία του Μνημονίου, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη θέση αυτή.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι δυσοίωνες προβλέψεις της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία μαρτυρούν την αποτυχία του Μνημονίου, ο κ. Ρεν απάντησε πως δεν συμφωνεί, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζούσε επί μια δεκαετία πέρα από τις δυνατότητές της, βασισμένη στον δανεισμό - κατάσταση η οποία, όπως είπε, δεν ήταν βιώσιμη και η Ελλάδα έπρεπε να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τα δημοσιοοικονομικά της.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα και η ευρωζώνη υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ σημαντικά ποσά, προκειμένου η ελληνική οικονομία να οδηγηθεί σε βιώσιμα επίπεδα και τόνισε πως χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.