Οριακή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 21 Μαΐου 2002 19:00

ΟΡΙΑΚΕΣ απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επηρεαζόμενοι αρνητικά από την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παρουσιάστηκε αδύναμος να διατηρήσει τα αρχικά του κέρδη, ενώ πιέσεις δέχθηκαν επίσης οι ασφάλειες και οι φαρμακοβιομηχανίες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον στράφηκε στις πετρελαϊκές εταιρείες, στις τράπεζες και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.197,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,21%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.399,2 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,04% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.511,96 μονάδες με απώλειες 0,11%.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 4.999,08 μονάδες, σχεδόν στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα.

Η μετοχή της γαλλικής BNP Paribas ενισχύθηκε κατά 0,50%. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σχεδιαζόμενες εξαγορές και το πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών αναμένεται να ενισχύσουν έως κατά 50% την κερδοφορία της μέχρι το 2005.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Alcatel και Ericsson να υποχωρούν κατά 2,31% και 4,17% αντιστοίχως. Απώλειες (2,08%) κατέγραψε και η μετοχή του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου KPN παρά το γεγονός ότι οι ζημίες της στο πρώτο τρίμηνο του 2002 περιορίστηκαν στα 348 εκατ. ευρώ από 539 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Από το χώρο των μέσων ενημέρωσης ξεχώρισε η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου Vivendi Universal κλείνοντας με κέρδη 3,60%. Η άνοδος αυτή αποδόθηκε σε δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο το διοικητικό συμβούλιο σχεδιάζει το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Τέλος, ανάλογα κέρδη (3,71%) καταγράφει η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας χημικών Degussa μετά την είδηση ότι η RAG AG συμφώνησε να αποκτήσει τον έλεγχό της. Η E.ON, κύριος μέτοχος της Degussa, αποφάσισε να μεταβιβάσει τον έλεγχο της Degussa στη RAG, στο πλαίσιο της προσφοράς της για εξαγορά της γερμανικής εταιρίας φυσικού αερίου Ruhrgas. Η μετοχή της Ε.ON υποχωρεί κατά 1,24%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα