Πολλαπλασιάζονται οι έξωθεν νουθεσίες

Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 19:22
UPD:19:26

Εξωθεν παρεμβάσεις εξακολουθεί να δέχεται η Ελλάδα, όσο το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζεται. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιδίδονται σε νουθεσίες, επιχειρώντας να φέρουν τη χώρα προ των ευθυνών της, πολλαπλασιάζονται.

Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» συνεχίζει να ακολουθεί η Γερμανία, που δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει μεν ετοιμη να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, θέτει δε ως αυστηρή προϋπόθεση την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρυθμίσεων.

«Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε επιπροσθέτως για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Σε τελική ανάλυση», πρόσθεσε, «(το θέμα είναι) να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, να επιτρέψουμε στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για να ξαναβγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές». «Γι' αυτό απαιτείται να γίνουν οι συμφωνημένες, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η χώρα δεν θα έχει προοπτικές», συνέχισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Καταλαβαίνω καλά τους Έλληνες [...] υποφέρουν πολύ. Δεν υπάρχει άνετος δρόμος για την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καλύτερη λύση. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τώρα αν έχει τη δύναμη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για κάτι τέτοιο». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «οι υπεύθυνοι στη χώρα να λογικευτούν σύντομα».

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι το Βερολίνο δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά ούτε μπορεί να την αναγκάσει να παραμείνει. «Ασφαλώς δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να φεύγει, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όμως [...] θα ήμασταν μια ασυνήθιστη κυβέρνηση αν δεν προετοιμαζόμασταν για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και καταστάσεων που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη», εξήγησε.

Μήνυμα «συμμόρφωσης» ήρθε και δια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

«Αν η Αθήνα δεν κρατήσει τον λόγο της, τότε θα πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση. Θα σημαίνει όμως επίσης και ότι δεν υπάρχει πια έδαφος για συνέχιση της χρηματοδότησης. Πρέπει και οι δανειστές να λογοδοτήσουν στους πολίτες τους», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος της Bundesbank και παράλληλα εκτιμά ότι οι συνέπειες μία πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν σοβαρότερες για την ίδια απ' ό,τι για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ... αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη, διεμήνυσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Διαφορετική σε σχέση με αυτή του προέδρου της Bundesbank ήταν η εκτίμηση του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, υποστήριξε πως μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες του ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Φίσερ, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την Ευρωζώνη, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν μια έξοδος από το ευρώ αποτελεί θέμα "ταμπού", ο κ. Φίσερ επισήμανε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται εξαρτώνται από την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και την αναζήτηση των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων και όχι από το αν πρόκειται ή όχι για θέμα "ταμπού".

Όσο για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, σημείωσε πως οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί, θα πρέπει να τηρούνται, αλλά όπως επεσήμανε, πέρα από τα πακέτα λιτότητας, θα πρέπει, κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο, να γίνουν προσπάθειες για να ανοίξουν ευκαιρίες, να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και να δοθεί προοπτική στους ανθρώπους στην Ελλάδα για να μπορέσουν να εξέλθουν από το σημερινό τους αδιέξοδο.

Συμπερασματικά, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και ασαφής και θα πρέπει τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό να υπάρξει υπευθυνότητα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν "η ακριβότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους" αν και πλέον θα στοίχιζε λιγότερο απ' ότι στην αρχή της κρίσης χρέους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην αυστιακή εφημερίδα Die Presse.

«Στην αρχή της κρίσης θα κόστιζε πολύ περισσότερο. Σήμερα όλοι στις αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες», σημείωσε.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε πάντως πως «το συνετό είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και συμπλήρωσε πως «μια έξοδος από την ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια».

«Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα