Επισκόπηση διεθνούς Τύπου

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 12:14
UPD:12:18

-Βρετανία

The Times: Απειλή πυρηνικού πολέμου στο Κασμίρ. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμακούμενη κρίση στο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ. Ενδεικτικό της ανησυχίας των Βρετανών είναι ότι εντός των ημερών πρόκειται να μεταβεί στην Ινδία και στο Πακιστάν ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αναφέρονται επίσης τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων "Independent" και "Daily Telegraph".

The Guardian: Με αφορμή την περιοδεία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, στην Ευρώπη, η "Guardian" επαναφέρει στην επικαιρότητα την αδυναμία των ηγετών της γηραιάς ηπείρου να σταθούν αντάξια απέναντι στο νέο ρόλο της υπερδύναμης που έχει υιοθετήσει η αμερικανική ηγεσία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Η Ευρώπη δεν έχει καμία απάντηση απέναντι στις ΗΠΑ. Δεν διαθέτει ένα εναλλακτικό όραμα και είναι πιο διχασμένη παρά ποτέ", επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η βρετανική εφημερίδα.

Στα οικονομικά θέματα, η "Guardian" αναφέρει ότι οι τιμές των αυτοκινήτων είναι πολύ πιθανό να μην μειωθούν, καθώς η «Ε.Ε. υποκύπτει στις πιέσεις της Γερμανίας».

Financial Times: Σε συμφωνία κατέληξε η Merrill Lynch με το γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Ελιοτ Σπίτσερ, για παραπλανητικές αναλύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντούιζενμπεργκ καθησυχάζει τις αγορές ότι δεν αναμένεται σύντομα αύξηση των επιτοκίων.

Η Σουηδία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, λένε οι Βρυξέλλες.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην περιοδεία του Τζορτζ Μπους στη γηραιά ήπειρο.

-Γερμανία

Die Welt: «Καλώς ήρθες κύριε πρόεδρε» (αναφερόμενη στην επίσκεψη Μπους στη Γερμανία). Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στο Βερολίνο δεν εκφράζουν τα αισθήματα της πλειονότητας του γερμανικού λαού. «Η ελεύθερη πόλη του Βερολίνου γνωρίζει πολύ καλά πόσα χρωστάει στις ΗΠΑ», υπογραμμίζει η "Welt" αναφερόμενη στην αμερικανική βοήθεια μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στην αμερικανική συμβολή για την επανένωση της Γερμανίας.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,25% στο πρώτο τρίμηνο.

Sueddeutsche Zeitung: Πάνω από 17.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στο Βερολίνο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γερμανία.

Handelsblatt: Η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μπούντεσμπανκ, αναπτύχθηκε κατά 0,25% στο πρώτο τρίμηνο.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού αντιτάσσεται στη συγχώνευση Ε.ΟN-Ruhrgas.

-Γαλλία

Les Echos: Oι φορολογικές μειώσεις θα είναι δίκαιες, λέει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσίς Μερ.

Νέες φήμες για Vivendi Universal, Canal Plus.

L' Agefi: Η Rhodia επιχειρεί να καθησυχάσει τους μετόχους.

Le Monde: Ο Ζακ Σιράκ αναζητά την αποφασιστική νίκη.

Liberation (οικονομία) : Υπενθύμιση Ντούιζενμπεργκ στη Γαλλία για τα δημοσιονομικά.

-ΗΠΑ

The New York Times: Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη μετά τις νέες προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι τα μαθήματα του παρελθόντος βοήθησαν τον Τζορτζ Μπους στην επίτευξη συμφωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα.

100 εκατ. δολ. πρόστιμο στη Merrill Lynch

The Washington Post: Δεν θα επιτραπεί στους πιλότους να οπλοφορούν.

-Toυρκία

Millyet: Η τουρκική κυβέρνηση βάζει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών που οδήγησαν σε σημαντική πτώση το χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα