Merit: Δύσκολα μια νέα βραχυπρόθεσμη σημαντική αντίδραση

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 15:06

Η πρωτοφανής πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει οδηγήσει σε απαξίωση τις τιμές της πλειοψηφίας των μετοχών στο Χ.Α., επισημαίνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.

Όπως παρατηρεί η χρηματιστηριακή, η πρόσφατη πολιτική αστάθεια είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία καθώς συμπίπτει με κρίσιμα οικονομικά μεγέθη και με αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που πιέζει τις αποτιμήσεις σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Merit εκτιμά πως μια έστω βραχυπρόθεσμη σημαντική αντίδραση σαν αυτήν της περασμένης Πέμπτης δύσκολα θα επαναληφθεί καθώς οφειλόταν σε προσδοκίες για κυβέρνηση συνεργασίας που δεν επιτεύχθηκε τελικά.

Προσθέτει μάλιστα πως αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να γίνει τεχνική ανάλυση στους δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου (FTSE 20 και FTSE X.A.-X.AK. Τραπεζών βρίσκονται άλλωστε σε ιστορικά χαμηλά), μέχρι να βρει κάποιο αξιόπιστο σημείο στήριξης.

Σύμφωνα με τη Merit, η πλειοψηφία των μετοχών δείχνει να βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα αλλά αυτό δεν σημαίνει πάρα πολλά αυτήν την περίοδο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Η διαφαινόμενη αποχώρηση σημαντικών μετοχών (ETE, OTE) από το δείκτη MSCI Standard επιδεινώνει την κατάσταση.

Στον τραπεζικό κλάδο το μόνο θετικό στοιχείο των ημερών είναι η διαφαινόμενη εκταμίευση 18 δισ. ευρώ από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίησή τους, κάτι που αποτελεί μια σημαντική στήριξη στον κλάδο που βιώνει μια περαιτέρω συρρίκνωση των καταθέσεων λόγω της ακυβερνησίας. Η ακυβερνησία θέτει επίσης σε κίνδυνο και την ανακεφαλαιοποίηση με κοινές άνευ ψήφου μετοχές που ήταν και η κύρια αιτία της ανόδου της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα