Ντράγκι: Η ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 16:44
UPD:17/05/2012 00:38

Την ισχυρή προτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι δική της υπόθεση να αποφασίσει τι θα συμβεί. «Θέλω να δηλώσω ότι η ισχυρή προτίμησή μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» ανέφερε μιλώντας σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλθεθ Πάραμο, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. «Εφόσον η συνθήκη δεν προβλέπει τίποτα για έξοδο (από το ευρώ), δεν αποτελεί θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Ουδέν σχόλιο».

Μήνυμα προς τους Έλληνες να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους στις επερχόμενες εκλογές «με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους» έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Σχετικά με το μέλλον της χώρας τους...είναι σημαντικό να λάβουν οι Έλληνες μια απόφαση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους», είπε ο Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η τελική απόφαση για την παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να έλθει από την ίδια την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι το λιγότερο δύσκολο από όλες τις εναλλακτικές λύσεις. «Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, γιατί δεν υπάρχει λιγότερο οδυνηρή εναλλακτική λύση» ανέφερε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής προσφέρει οικονομική στήριξη και δεν ζητά μόνον περικοπές και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι οι Έλληνες πολίτες κάνουν μεγάλες θυσίες, επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα στο παρελθόν.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την τροποποίηση του προγράμματος, ο κ. Μπαρόζο απάντησε λέγοντας ότι, ως ένα βαθμο, είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βούληση της Επιτροπής να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, για να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, το ίδιο επισήμαναν στις δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη χθεσινη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε επίσης ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι συμφωνίες που αποφασίστηκαν στην ευρωζώνη θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν, όχι μόνο για την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, συνολικά. «Δεν θα γίνει δεκτή η οπισθοχώρηση σε δεσμεύσεις που ελήφθησαν, συλλογικά», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε, ομόφωνα, από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιο λάθος, μία κακή είδηση», είπε ο Ραχόι.

Προειδοποίηση ότι μια πιθανή αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, απηύθυνε όμως και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. «Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες», είπε ο επικεφαλής του IIF, προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι δυνατή αλλά όχι πιθανή ή αναπόφευκτη. «Δεν θέλω καν να εκτιμήσω το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια σταθεροποίησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδα αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί τη βοήθεια. Εκείνοι που θα επικρατήσουν στις εκλογές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν αποδέχονται ή όχι τους όρους».

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βοήθειας που προετοιμάσθηκε με πολύ λεπτομερειακό τρόπο και δεν μπορούμε να το επαδιαπραγματευθούμε», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πάντως ότι αυτό εξαρτάται «από την κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού». «Το να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα επιλέξει η Ελλάδα δεν βοηθά», συνέχισε.

Μια εκλεγμένη κυβέρνηση «ικανή να λειτουργήσει, καθώς οι προκλήσεις είναι αναμφισβήτητα μεγάλες», επιθυμούν «το συντομότερο δυνατόν» το Βερολίνο και οι ευρωπαίοι εταίροι για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι η Γερμανία σέβεται απόλυτα την ανάγκη για νέες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Καγκελαρίου για την προοπτική παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της 'Αγκελα Μέρκελ, η οποία, στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε κατ΄επανάληψη ότι επιθυμεί την διευθέτηση της κρίσης χρέους με την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην πρόθεση της Γερμανίας να συζητήσει την πιθανότητα εφαρμογής μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν λόγω των εκλογών κινδυνεύει η επόμενη δόση βοήθειας, η οποία πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτή η απόφαση δεν λαμβάνεται στα μέσα Μαΐου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα