Δεν πωλείται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2002 15:54

Το "πράσινο φως" για την μετατροπή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ανώνυμη τραπεζική εταιρεία, διατηρώντας όμως τον κοινωνικό του ρόλο, ανοίγει το νομοσχέδιο που προωθείται σύντομα στη Βουλή από τα αρμόδια υπουργεία.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης του 2001 αλλά και τις προοπτικές για το τρέχον έτος, ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής επισήμανε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει μία ευρύτατη βάση ενεργών καταθετών, σχεδόν 2,7 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βερελής, οι καταθέσεις το 2001 αυξήθηκαν κατά 9,45% φθάνοντας τα 3,078 τρισ. δραχμές (9,034 δισ. ευρώ). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 235% φθάνοντας τα 73 δισ. δραχμές (214,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 19,98% φθάνοντας τα 495,5 δισ. δραχμές (1,45 δισ. ευρώ).

Από σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχωρεί:

- Στην καθιέρωση πράξεων ρέπος ετήσιας διάρκειας με ελάχιστη κατάθεση τα 15.000 ευρώ και επιτόκιο 3,25%.

- Σε αύξηση του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων ετήσιας διάρκειας από 2,75% σε 3,25%.

- Σε αύξηση του επιτοκίου των προθεσμιακών καταθέσεων εξάμηνης διάρκειας από 2,80% σε 3,10%.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του δ.σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Ανδριάνα Μπούμη, στους στόχους της εταιρείας που θα δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι η στενότερη συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, στα υποκαταστήματα των οποίων θα παρέχονται συμβουλές σε πελάτες για τα νέα προϊόντα της εταιρείας. Επίσης θα γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, για κατηγορίες που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να δώσει την άδεια λειτουργίας πλήρους πιστωτικού ιδρύματος. Στους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνονται επίσης:

- Η αναδιοργάνωση του κοινού δικτύου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-ΕΛΤΑ για την πώληση πλήρους γκάμας χρηματοοικονομικών προϊόντων σε όλη των επικράτεια. Σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει 134 καταστήματα και περίπου 810 τα ΕΛΤΑ.

- Εγκατάσταση σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος

- Αλλαγή της οργανωτικής δομής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

- Υιοθέτηση πελατοκεντρικής φιλοσοφίας πωλήσεων

- Ανάπτυξη νέων επενδυτικών, καταθετικών και δανειακών προϊόντων και

- Δημιουργία θυγατρικών εταιρειών, (ΑΕΔΑΚ, ασφαλίσεις, ΕΠΕΥ κ.α).

Διασφάλιση εργαζομένων

Τόσο ο υπουργός Μεταφορών όσο και η κυρία Μπούμη διαβεβαίωσαν ότι στο νέο οργανόγραμμα θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ όλα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους ζητήματα θα ρυθμιστούν με ειδικό νόμο.

Ο κ. Βερελής αποσαφήνισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν θα πωληθεί, δεν τίθεται θέμα αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την "τράπεζα της γειτονιάς" και θα αναζητήσει συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, όπου αυτό είναι εφικτό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα