Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, η οποία θα απαιτήσει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε συνένευξη στην ολλανδική τηλεόραση.
Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το θετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θέλει πραγματικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται ότι είναι και η επιθυμία του λαού. «Αυτό», συνέχισε, «είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάσει του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα».
Τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη όχι μόνο για την Ελλάδα, συμπλήρωσε.
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του «ελληνικού προβλήματος», λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τοποθέτηση Λαγκάρντ έγινε αφού ανακοινώθηκε πως καθήκοντα νέου πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμένος και πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπηρεσιακών υπουργών.
Μέρκελ: Οι Έλληνες πληρώνουν παλιά λάθη των πολιτικών τους
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο CNN. Μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι «πολλοί Έλληνες, χωρίς να φταίνε, πληρώνουν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από τους πολιτικούς». Υποστήριξε όμως ότι η Ελλάδα οφείλει να γίνει ανταγωνιστική και πρόσθεσε ότι έπρεπε να γίνουν θυσίες.
Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που επιλέχθηκαν είναι τα κατάλληλα και σημείωσε ότι η ίδια ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ λόγω της εμπειρίας του με άλλα κράτη που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι το 80% των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και επανέλαβε ότι αυτό προαπαιτεί η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «η Γερμανία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» και υποστήριξε ότι το ευρώ μπορεί να είναι ένα σταθερό νόμισμα με όλα τα κράτη μέλη.