Yποβάθμιση από Fitch

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 20:49
UPD:18/05/2012 06:26

Oπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση o οίκος Fitch η υποβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να μην μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε CCC από B- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, η υποβάθμιση της Ελλάδας αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να μην μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Η ισχυρή παρουσία κομμάτων κατά της λιτότητας στις εκλογές της 6ης Μαΐου και η αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης που ακολούθησε υπογραμμίζει την έλλειψη λαϊκής και πολιτικής στήριξης στο οικονομικό πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Η Fitch είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας πριν από δύο μήνες, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περικοπής του ελληνικού χρέους, του PSI.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ακόμη πως έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «πιθανή» αν τα πολιτικά κόμματα μετά τις νέες εκλογές δεν καταφέρουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Παράλληλα, ο οίκος υπαινίσσεται πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αξιολογήσεις άλλων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως σημειώνει, ο οίκος θα έθετε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση, για πιθανή υποβάθμιση μετά τις ελληνικές εκλογές αν κρίνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανός στο άμεσο μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα