Όλι Ρεν: «Όχι» σε δημοσιονομική χαλάρωση

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 22:12
UPD:18/05/2012 06:18

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τονίζοντας ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι ουσιώδους σημασίας για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο Ρεν παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά επέμεινε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Σημείωσε ότι η Ιταλία και η Ισπανία κάνουν αποφασιστικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε ότι ο ρυθμός της Ελλάδας έχει πέσει εξαιτίας των κατεστημένων συμφερόντων, της έλλειψης εθνικής ενότητας και της αδύναμης διαχειριστικής ικανότητας. «Ωστόσο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε πρόσκαιρη ανακούφιση όμως πολύ σύντομα θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα σε πολλές χώρες-μέλη, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Γερμανία: Δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη πάνε μαζί

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας και εκείνοι των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της συνόδου της G8, αποφάνθηκαν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη πάνε μαζί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας.

Από αυτή τη διάσκεψη προέκυψε «μια ισχυρή συμφωνία στο γεγονός ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετες έννοιες, αλλά ότι και η μία και η άλλη είναι απαραίτητες» αναφέρει ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε σύντομο e-mail του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έδωσε πάντως περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι καθώς και οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η σύνοδος κορυφής της G8, που συγκεντρώνει τους ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανοποιημένων χωρών, πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ.

ΔΝΤ: Η Ευρώπη μπορεί να συνδυάσει λιτότητα και ανάπτυξη

Η Ευρώπη μπορεί να συνδυάσει λιτότητα και ανάπτυξη, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Ζου Μιν. «Υπάρχει ανάγκη να έχουμε και τα δύο, πρέπει να τα έχουμε και τα δύο και μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ εκπόνησε μελέτη για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε».

Για παράδειγμα ανέφερε τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, του τομέα των συντάξεων και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα