Μ. Σουλτς: Η Ευρώπη πρέπει να έχει πρόσωπο

«Αμελλητί μέτρα για την ανεργία»
Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012 11:38
UPD:23:14

«Κατά τη δική μου άποψη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μία ανώνυμη δύναμη», τόνισε ο κ. Σουλτς σε διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη πρόσωπο υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

«Κατά τη δική μου άποψη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μία ανώνυμη δύναμη», τόνισε ο κ. Σουλτς σε διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο διάλογος Κ. Παπούλια - Μ. Σουλτς

Ο διάλογος Κ. Παπούλια - Μ. Σουτλς.

«Γίνεται λόγος για την τρόικα. Σε εμένα όμως δεν αρέσει αυτό. Εγώ επιθυμώ η Ευρώπη να έχει πρόσωπο, οι άνθρωποι να γνωρίζουν με απόλυτη σαφήνεια ποιος είναι ο Σουλτς, ποιος είναι ο α', ποιος είναι ο β'», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι μόνον έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσουμε».

«Πηγαίνουμε για εκλογές και ελπίζω αυτή τη φορά να καταφέρουμε ό,τι δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε από τις πρώτες εκλογές», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

«Αμελλητί άμεσα μέτρα για την ανεργία»

Σε δηλώσεις του μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Σουλτς ζήτησε να ληφθούν, αμελλητί, άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαιτέρως των νέων. «Πολλοί μιλούν για την Ελλάδα, αλλά όχι με τους Έλληνες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο το λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επισκεφθεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία την Αθήνα.

«Νομίζω είναι απόλυτα σαφές σε όλους ότι, πράγματι, ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε πολύ σκληρές θυσίες. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας [...] εκτός της Ευρωζώνης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα», πρόσθεσε.

«Ολοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Και γι’ αυτό θα έπρεπε όλοι να προσέξουν κανείς να μην φύγει από τη βάρκα, να μην γείρει μονόπαντα», συνέχισε ο κ. Σουλτς.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της με την ΕΕ αλλά χρειάζεται και αναπτυξιακή πολιτική ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μαθητές.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, ο κ . Σουλτς απάντησε: «Όχι. Ελπίζω να βρούμε κοινό τρόπο, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα και πρέπει να εξευρεθεί και ένα αναπτυξιακό πακέτο, αλλά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αμελλητί».

Όταν ρωτήθηκε για την είσοδο ακραίων κομμάτων στην ελληνική Βουλή απάντησε ότι είναι αντίθετος και ορκισμένος εχθρός του ναζισμού στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Ο Γερμανός πολιτικός είπε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα και τουλάχιστον μια σύγκλιση των διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων ενώ για τη γεφύρωση του χάσματος του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο υπογράμμισε ότι χρειάζεται φαντασία.

Τέλος, είπε ότι την Τετάρτη 23 Μαΐου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ανάπτυξη, θα θέσει στην ομιλία του το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη και συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Aρχή ενός μεγαλύτερου κακού τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ήταν «το τέλος ενός κακού, αλλά η αρχή ενός ακόμη μεγαλύτερου κακού».

«Πολλοί βλέπουν σε αυτό το τέλος μιας αρνητικής εξέλιξης. Για εμένα αυτό θα ήταν η αρχή μιας ακόμη πιο αρνητικής εξέλιξης», πρόσθεσε. «Δεν είπα ότι αυτή η επιλογή δεν υπάρχει, αλλά τη θεωρώ ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη» επισήμανε ο κ. Σουλτς και εκτίμησε ότι στο ενδεχόμενο αυτό, «η ελληνική οικονομία θα κατέρρεε μέσα σε μερικές ημέρες» και οι Ευρωπαίοι θα έσπευδαν προς βοήθεια της χώρας «με δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚ, «δεν έγιναν όλες οι προσπάθειες για να σταθεροποιηθεί το πολιτικό τοπίο και η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί στο σωστό δρόμο.

Προειδοποίησε επίσης «όλους όσους μίλησαν για τη διάλυση της ευρωζώνης στις χρηματαγορές» και «δεν περιμένουν παρά μόνο αυτό».

Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα, σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αλλάξει τη γνώμη του Α. Τσίπρα» που απορρίπτει κατηγορηματικά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2010.

Αντ. Σαμαράς: Αλλαγή αναπτυξιακής λογικής στην Ευρώπη

Τη θέση ότι η Ευρώπη αλλάζει «με μια αναπτυξιακή λογική και όχι με μια λογική τιμωρητική» διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την στροφή στην ανάπτυξη η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί, καθώς -όπως είπε- γίνεται αντιληπτό ότι «η η λύση δεν μπορεί να είναι η ανεργία, ότι η λύση δεν μπορεί να είναι τα λουκέτα, αλλά μόνον η ανάκαμψη και η σταθερότητα, προκειμένου να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι «στο πλαίσιο αυτών των τολμηρών αλλαγών, στην οποίαν προχωρά η ίδια η Ευρώπη, θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς. Για να κεφαλαιοποιήσουμε, να επωφεληθούμε αυτών των αλλαγών. Και όχι να μπούμε σε έναν ανέξοδο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο λαϊκισμό, ο οποίος όχι μόνον δεν θα φέρει καμία αλλαγή, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και αυτό το καινούριο, εξαιρετικό ξεκίνημα της Ευρώπης».

«Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος της Ευρώπης με ανάπτυξη, ο δρόμος σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και ο άλλος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας», πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας: Η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς, ο Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας διατύπωσε την άποψη ότι η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αναπαράγεται από πολιτικές δυνάμεις που παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά και από κερδοσκόπους που παίζουν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης με υποχρεώσεις, αλλά και με δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αυτή».

Ανέφερε επίσης στον κ. Σουλτς ότι «η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» και πως «όλα τα μέλη της ευρωζώνης είναι ισότιμα μέλη και θα πρέπει από κοινού να εργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια κρίση που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις». «Διότι», συνέχισε, «το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εντάσσεται μέσα στο συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει συνεργασία «ώστε να αλλάξει αυτό το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην κοινή γνώμη από την πλευρά των ευρωπαίων», να θεωρούνται δηλάδή «οι Έλληνες ως οι τεμπέληδες και ακαμάτηδες που προξενούν προβλήματα στην Ευρώπη, αλλά και φυσικά στην ελληνική κοινή γνώμη να θεωρείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες χώρες της Ευρώπης ότι θέλουν να κατακτήσουν και να εξαντλήσουν τις αντοχές του ελληνικού λαού».

Ευ. Βενιζέλος: Γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης η δανειακή σύμβαση

«Η δανειακή σύμβαση και γενικότερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κάτι το δυναμικό, είναι ένα γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σουλτς.

«Ξέρουμε», πρόσθεσε, «να κάνουμε τη διαπραγμάτευση αυτή, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το σχέδιο αυτό οδηγεί στο να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης και βεβαίως να ανατρέψουμε τα αρνητικά, ανατρέποντας την ύφεση και ανακόπτοντας την ανεργία».

Ανέφερε μάλιστα ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη και της ενίσχυση της απασχόλησης είναι συγκεκριμένες και θα αποστείλει στον κ. Σουλτς όλα τα έγγραφα που έχει απευθύνει στον κ. Μπαρόζο και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τη πολύ συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το τι πρέπει να γίνει.

«Όχι λόγια, αλλά συγκεκριμένες, οργανωμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, για τον άνεργο, για την ανάπτυξη, για την εθνική οικονομία», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η Ευρώπη να πάψει να είναι μονόχρωμη, να πάψει να είναι συντηρητική και νεοφιλελεύθερη, πρέπει να προστεθεί ξανά η διάσταση της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής» και υποστήριξε ότι ο κ. Σουλτς, από τη θεσμική του ιδιότητα, αλλά και από την ίδια τη φύση του και την πολιτική του καταγωγή, είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να παίξει και παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ετοιμάζεται μάλιστα, όπως είπε, να παρέμβει στην επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την άλλη εβδομάδα, στις 23 Μαΐου, στις Βρυξέλλες και να παρουσιάσει πολλές σημαντικές ιδέες για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι «όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουν το τεράστιο επίτευγμα, την υπηρεσία που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα». «Γνωρίζουμε επίσης ότι το κόμμα ανέλαβε τις ευθύνες του. Αυτό εκτός Ελλάδος όλοι το γνωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το επισημάνω», πρόσθεσε.

Φ. Κουβέλης: Η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ έχοντας υπεύθυνη θέση έναντι της κοινωνίας και της χώρας θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Χαρακτήρισε παράλληλα απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης αποφασίζουν και μιλούν για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα και επισήμανε τη δραματική απουσία ενός αναπτυξιακού πακέτου για την Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «η κατάσταση αυτή τροφοδοτεί την ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι απόντες».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση στην χώρα και δεσμεύτηκε να βοηθήσει από τη θεσμική του θέση για την προοπτική ανάπτυξης και την ύπαρξη μέτρων για τη στήριξη των νέων ανέργων στην Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα