Ελλάδα-Ευρωζώνη στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου του G8

Ομπάμα: Και δημοσιονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη
Σάββατο, 19 Μαΐου 2012 07:08
UPD:19:39

Με το δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ομάδας των Οκτώ (G8) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Καμπ Ντέιβιντ, άρχισαν οι εργασίες της συνόδου του G8. Στο επίκεντρο η κρίση χρέους στην Ευρώπη.

«Σήμερα, θα αφιερώσουμε πολύ χρόνο διαβουλευόμενοι πάνω στα οικονομικά ζητήματα. Βέβαια, η ευρωζώνη περιλαμβάνεται σε αυτά. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι, να διαβεβαιώσουμε από εδώ, ότι ανάπτυξη και δημοσιονομική σταθεροποίηση συμπληρώνουν την ίδια δέσμη οικονομικών μέτρων, που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τους προσκεκλημένους του ξεκινώντας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν ο τελευταίος ηγέτης ο οποίος εισήλθε στην προεδρική εξοχική κατοικία, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν στο δείπνο εργασίας συζήτησαν για το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να εγγυηθεί στη διεθνή κοινότητα τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.

Κατά την ίδια πηγή, συζήτησαν ακόμη για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Η Ρωσία δεν διαφώνησε με την άποψη των υπολοίπων κυβερνήσεων ότι το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Αναν για τη Συρία δεν εφαρμόζεται ακόμη.

Τέλος, οι ηγέτες του G8 συμφώνησαν ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει περαιτέρω απομόνωση εάν συνεχίσει τις προκλήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«H θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη»

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του G8 έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις που έκαναν πριν από την έναρξη της συνόδου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σύνοδος G8: Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, υπογράμμισαν ότι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και διαβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους από το Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ πριν από την έναρξη του δείπνου εργασίας με τους ηγέτες των κρατών-μελών του G8.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για το Εμπόριο Κάρελ ντε Χουχτ ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Δουλεύουμε για το σχέδιο Α-το σχέδιο Α είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Θα κάνουμε ό,τι [απαιτείται] για να εγγυηθούμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Το κάναμε στο παρελθόν υπό δύσκολες συνθήκες. Θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί στο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ρόμπεϊ.

WHITEHOUSE.GOV
Δηλώσεις Μπ. Ομπάμα - Φρ. Ολάντ

Δηλώσεις Μπ. Ομπάμα - Φρ. Ολάντ

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, μετά από τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. H θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στις απόψεις των δύο αρχηγών όσον αφορά στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η σύνοδος του G8 θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τρόπους προαγωγής της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

«Ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο Ομπάμα.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε, από την Ουάσιγκτον, τους Έλληνες να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ. «Πρέπει να πάρουν μια απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε επίσης τις χώρες της ευρωζώνης να λάβουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση των τραπεζών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τέλος την αντίθεσή του στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, πρόταση την υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε νέες δηλώσεις του αργότερα σημείωσε ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη «πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, κάτι που απαιτεί τη λήψη μέτρων, με στόχο τους τα μειωμένα κρατικά ελλείμματα, τις ισχυρές τράπεζες, την ισχυρή διακυβέρνηση». Συμφώνησε επίσης με την Αγκελα Μέρκελ, αναφέροντας πως «έχει απόλυτο δίκιο ότι κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη πρέπει να έχει δυνατά σχέδια, για να αντιμετωπίσει τα κρατικά ελλείμματα», πρόσθεσε όμως ότι «η λιτότητα κι η ανάπτυξη δεν αποτελούν τις λύσεις που είναι σε άμεση χρονική συνάρτηση». «Στη Βρετανία, φορονούμε ότι εφαρμόζοντας την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων πας μεταγενέστερα στην ανάπτυξη, ώστε τελικά να μπορείς να έχεις χαμηλά επιτόκια, τόσο ζωτικά για την οικονομία».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα