Νέα μηνύματα για τήρηση των δεσμεύσεων

G8: Επιτακτική ανάγκη για την παγκόσμια οικονομία η ανάπτυξη
Σάββατο, 19 Μαΐου 2012 19:47
UPD:20/05/2012 10:46
REUTERS

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στηρίζουν οι G8 στο ανακοινωθέν τους, υπογραμμίζοντας πάντως πως η χώρα μας πρέπει να τηρήσει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Συμφωνούμε στη σημασία μιας ισχυρής και συνεκτικής ευρωζώνης για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψης και επιβεβαιώνουμε πως επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με την παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεών της» αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Ακριβώς το ίδιο μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα με δική του δήλωση ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Το μήνυμα που έστειλα ήταν η ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να υποστηριχθεί από την Ευρώπη να την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Γενικότερα, οι οκτώ πλουσιότερες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία) στο ανακοινωθέν τους σημειώνουν ακόμη πως στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κάνοντας λόγο μάλιστα για «επιτακτική ανάγκη», προκειμένου να αναζωογονηθεί η παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα δεσμεύονται «να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση και την αναζωογόνηση των οικονομιών τους και την καταπολέμηση των χρηματοπιστωτικών εντάσεων». Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι G8 δεν συζήτησαν λεπτομερώς μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Παράλληλα οι οκτώ υπογραμμίζουν την ανάγκη της προσήλωσης των ασθενών χωρών της Ευρωζώνης στη δημοσιονομική εξυγίανση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις οικονομικές συνθήκες των χωρών. Ειδικότερα αναλαμβάνουν τη δέσμευση για προώθηση της ανάπτυξης από κοινού με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, επισημαίνοντας πάντως πως «τα κατάλληλα μέτρα δεν είναι τα ίδια για όλες τις χώρες».

Το μήνυμα για τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλαν στην Ελλάδα νωρίτερα τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο προέδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και διαβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

«Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους από το Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ πριν από την έναρξη του δείπνου εργασίας με τους ηγέτες των κρατών-μελών του G8.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για το Εμπόριο Κάρελ ντε Χουχτ ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Δουλεύουμε για το σχέδιο Α-το σχέδιο Α είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

«Θα κάνουμε ό,τι [απαιτείται] για να εγγυηθούμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Το κάναμε στο παρελθόν υπό δύσκολες συνθήκες. Θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί στο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ρόμπεϊ.

Από την πλευρά του ανήσυχος εμφανίζεται ο πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν και ζητά από τους Ελληνες και από τους ευρωπαίους υπεύθυνους «να συννενοηθούν γρήγορα», για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε ε συνέντευξή του, που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Frankfurter Allgemeine.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ τόνισαν στις συζητήσεις που είχαν και την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να ελαχιστοποιήσουν τη «μόλυνσή» τους από την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη μέσω της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της ανάπτυξης, δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Ο Μάικλ Φρόμαν, αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως οι ηγέτες της G8 δεν είναι διαιρεμένοι ανάμεσα στη λιτότητα ή τις [δημόσιες] δαπάνες, λέγοντας πως σημείωσαν τη σημασία να εξισορροπηθούν τα δύο.

«Ορισμένοι ηγέτες μίλησαν για ιδέες που μπορεί να επιδιώξουν στο πλαίσιο της δομικής μεταρρύθμισής τους και για άλλη ημερήσια διάταξη προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» είπε ο Φρόμαν.

'Αλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο Μπεν Ρόουντς, είπε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομάμα θα έχει διμερή συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Καμπ Ντέιβιντ μετά τη λήξη της συνόδου της G8 απόψε (απόγευμα Σαββάτου, τοπική ώρα) και προτού ο Ομπάμα ξεκινήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είχαν επίσης ανεπίσημες συνομιλίες στο περιθώριο συνεδριών της G8 το απόγευμα της Παρασκευής καθώς και το Σάββατο (σήμερα), είπε ο Ρόουντς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα