Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως «όποιος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να τηρήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, λέει ψέματα στον ελληνικό λαό».
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει επίσης ότι «κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους, επειδή ''αυτοί στις Βρυξέλλες'' δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς».
Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.
Ο Γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποφευχθεί, αλλά επαναλαμβάνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Ερωτηθείς πόσο χρόνο έχει ακόμη η χώρα μας, δηλώνει: «Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χρήματα μέχρι μετά από το μέσο του χρόνου ώστε να μην χρειάζεται τις αγορές, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο γρηγορότερα μπορέσει να έχει μια λειτουργούσα κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Η σημερινή κατάσταση προκαλεί ανασφάλεια στους ανθρώπους και ακριβώς αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνει η πολιτική».
Τονίζει τέλος ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. «Αν κάποιος στην Ελλάδα το πιστεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του», αναφέρει και προσθέτει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την Ελλάδα και το να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα, με κανένα σενάριο.
Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζει πως η χώρα του εργάζεται για διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται «ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης».
«Η βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να σώσουμε την ευρωζώνη, ότι πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και γι΄ αυτό πρέπει να εργαστούμε ώστε να ληφθούν τα μέτρα που θα επιτρέψουν να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Όλες οι προσπάθειες που καταβάλουμε τώρα είναι για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειές της και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ύπαρξη ομάδας εργασίας με την ονομασία «Grecexit» («Έξοδος της Ελλάδας»), ο Καζνέβ απάντησε: «Η μόνη ομάδα για την οποία εργάζομαι, για την οποία εργάζεται η κυβέρνηση και οι υπουργοί μας είναι η ομάδα με στόχο τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».
Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό, «για να αποκατασταθεί σύντομα η εμπιστοσύνη, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Ευρώπη να στείλει στην Ελλάδα ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα στήριξης, το οποίο θα είναι παράλληλα και ένα μήνυμα στους Έλληνες και στην ελληνική κυβέρνηση για τις ευθύνες τους για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών».
Την ίδια ώρα σε άρθρο του στους Sunday Times ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, αναφέρει ότι τα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη μέλη της ευρωζώνης «χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη» από τα μέλη, που βρίσκονται στον πυρήνα' της, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα προβλήματά τους.
«Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα, ή να βρεθούν αντιμέτωπα με την προοπτική της εξόδου απ' αυτήν της Ελλάδας, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους», τονίζει ο Βρετανός υπουργός.
«Πώς μπορεί τα μέλη της ευρωζώνης να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα; Πρώτα, τα κράτη με τα υψηλά δημόσια ελλείμματα και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουν με ευθύ τρόπο τα προβλήματά τους».
Επιπλέον, ο κ. Οσμπορν αναφέρει ότι «τα ευρωομόλογα αποτελούν, πράγματι, μια εφικτή επιλογή» για την ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκούντερ Έτινγκερ υποστηρίζει ότι οι εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα αποτελούν δημοψήφισμα για το ευρώ. Εκφράζει, ωστόσο, την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Die Welt, ο κ. Έτινγκερ σημειώνει ότι «είναι πιθανό η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα -ανεξαρτήτως της σύνθεσής της-να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας» και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις είναι πάντα σε θέση να εξελίσσουν τις θέσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για την Γαλλία».
Ο Γερμανός Επίτροπος τονίζει ότι πρέπει να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα των κρατών της Ευρωζώνης ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ. Προβλέπει ότι σε δέκα χρόνια σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ και ότι, παρόλα τα προβλήματα, κάνεις δεν θα θέλει να τεθεί εκτός, ούτε και η Ελλάδα, για την παραμονή της οποίας, όπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ό,τι μπορούν.
Η μόνη χώρα που δεν θέλει να εγκαταλείψει το εθνικό της νόμισμα είναι, κατά τον κ. Έτινγκερ, η Βρετανία. Είναι πιθανό ωστόσο να ενταχθεί στην ΟΝΕ η Πολωνία, η οποία, όπως εξηγεί, με τον πληθυσμό των 40 εκατομμυρίων της θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για το κοινό νόμισμα.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο