Γ. Ασμουσεν: «Σχέδιο Α» η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 13:26
UPD:14:43

«Προτιμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αυτό είναι το σχέδιο Α, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Το «σχέδιο Α» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ δεν εργάζεται παρά μόνο πάνω σε αυτό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Γεργκ Ασμουσεν.

«Προτιμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αυτό είναι το σχέδιο Α, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς αν υφίσταται «σχέδιο Β», ο Ασμουσεν είπε: «Έχουμε ήδη επικριθεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει. Όμως, από τη στιγμή που αρχίζουμε να μιλάμε για ένα σχέδιο Β ή Γ, το σχέδιο Α δεν έχει πια καμιά πιθανότητα να πραγματοποιηθεί», εξήγησε.

Ο Γερμανός αξιωματούχος υιοθέτησε έτσι την ίδια γραμμή που είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παραδεχόμενος πάντως ότι η απόφαση δεν ανήκει στην ΕΚΤ.

Ο Ασμουσεν διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα. Η κεφαλαιοποίησή τους δεν αρκεί για να τους εγγυηθεί την πρόσβαση σε «φυσιολογική» χρηματοδότηση από το θεσμό, όμως επωφελούνται από έκτακτη χρηματοδότηση και «έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα» δήλωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα