GMAG: Θετική μια μεγαλύτερη επικέντρωση στην ανάπτυξη

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 16:57

Θετική θεωρεί πως θα ήταν μια μεγαλύτερη επικέντρωση της Ευρώπης στην ανάπτυξη η Global Multi-Asset Group, ωστόσο προειδοποιεί πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές ομολόγων.

Όπως αναφέρει η GMAG στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων, εδώ και αρκετό καιρό η κρίση στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται από τρεις βασικούς συντελεστές: τις πιέσεις από τα δημοσιονομικά προβλήματα, την ελλιπή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και τους φόβους χρεοκοπίας, και την έλλειψη αναπτυξιακής ώθησης λόγω, σε μεγάλο βαθμό, της ασθενούς ανταγωνιστικότητας πολλών κρατών της περιφέρειας.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες από πλευράς κυβερνήσεων επικεντρώθηκαν στη δημοσιονομική λιτότητα στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της πρώτης από τις τρεις παραμέτρους, ενώ η ΕΚΤ εστίασε στη δεύτερη παράμετρο, κυρίως μέσω των προγραμμάτων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTRO). Για την τρίτη παράμετρο, οι ελάχιστες προσπάθειες που έγιναν συγκροτήθηκαν στα πλαίσια αναδιάρθρωσης σε επίπεδο προσφοράς προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αν και αυτή είναι σαφώς η ορθή προσέγγιση σε βάθος χρόνου, η GMAG εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα τα μέτρα αυτά δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια και είναι μάλιστα πιθανό να ενέτειναν την οικονομική επιβράδυνση σε όλη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη GMAG, εάν αυτή τη στιγμή υπερισχύσει η κατεύθυνση προς τα πιο άμεσα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό εφόσον η κίνηση στηριχθεί σε ένα κατάλληλο πλαίσιο – γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα υποδομής της τάξης των 200 δισ. ευρώ.

Ο κίνδυνος είναι ότι τα άμεσα μέτρα τόνωσης ενδέχεται να αποβούν ανεπαρκή για να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και ότι η πραγματική εξέλιξη σε δημοσιονομικό επίπεδο μπορεί να είναι μια απόκλιση από τους συμφωνηθέντες στόχους λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές ομολόγων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η προοπτική αυτή μπορεί στην ουσία να διαμορφώσει σύντομα μια πιο χαλαρή πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ. Στην πρόσφατη συνεδρίασή της η ΕΚΤ ήταν μάλλον απρόθυμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα τόνωσης, στην πραγματικότητα όμως, εάν στις χρηματοοικονομικές αγορές επέλθει σοβαρή αναστάτωση λόγω της ελλιπούς πολιτικής δέσμευσης, η ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να παρέμβει και πάλι, ίσως με ένα νέο πρόγραμμα LTRO. Μάλιστα, πολλοί πολιτικοί υπολογίζουν πιθανότατα σε αυτό το σενάριο.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναπόφευκτα θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Εκτός από αυτά τα σενάρια κινδύνου, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα λογικά θα οδηγήσει σύντομα σε περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα