Εμμένει το Βερολίνο στη θέση του ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, μία ημέρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για την κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της χώρας, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις Γαλλίας και Ισπανίας να εξεταστεί το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει τον Ιούνιο», είπε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση των συντακτών.
Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να συζητηθεί την Τετάρτη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ούτε και νέοι τρόποι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους.
Φέκτερ: Ανοησίες τα επιχειρήματα Ολάντ
Εν τω μεταξύ, «ανοησίες» χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ αναφορικά με την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της.
«Ανάπτυξη που χρηματοδοτείται από χρέος; Αυτές είναι προχθεσινές συνταγές. Τα επιχειρήματα του νεοεκλεγέντα Γάλλου προέδρου Oλάντ είναι ανοησίες και μας έβαλαν από την αρχή σε μπελάδες» σημειώνει η κ. Φέκτερ στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten.
O Ολάντε έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων και στην αύξηση των δημοσίων δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στις ασθενέστερες χώρες.
Η Φέκτερ δήλωσε πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα μέτρα λιτότητας πλήττουν αυτόματα την οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά το μέλλον, συμπλήρωσε, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις παράλληλα με επενδύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η εκπαίδευση που στηρίζουν την ανάπτυξη.
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας: «Τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό με ένα νέο νόμισμα. Η υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, δεν μπορούν να αποφευχθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν εξαρχής την ανάπτυξη». Ανέφερε ακόμη πως «κάθε σενάριο που βλέπει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης είναι πολύ δύσκολο», είπε προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια.
Πηγή: Reuters