Κλιμακώνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τις πιέσεις της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και ότι «η συμμετοχή στο ευρώ έχει ένα τίμημα».
«Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει ένα τίμημα. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν, και αυτό έχει ένα τίμημα», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο BBC.
Ερωτηθείσα σχετικά με την εκδοχή εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πως ωστόσο ο Οργανισμός «προετοιμάζεται για όλες τις καταστάσεις».
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δεν είναι βεβαίως μια επιλογή που ενθαρρύνουμε, ούτε η καλύτερη επιλογή», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι το κόστος αυτής της εξέλιξης είναι πιθανόν να είναι τόσο υψηλό, ώστε τα άλλα μέλη της ευρωζώνης να είναι ενδεχομένως έτοιμα να καταβάλουν μεγαλύτερη βοήθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση.
«Μπορεί τα μέλη της ευρωζώνης να είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια -και ίσως και να επιμηκύνουν τη χρονική της διάρκεια- προς την Ελλάδα γιατί θεωρούν την ακεραιότητα της ευρωζώνης αρκετά αποδοτική, ώστε να δικαιολογείται μια επιπλέον επένδυση. Είναι και αυτό μία επιλογή», ανέφερε.
Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου η Λαγκάρντ παρατήρησε ότι «είναι παράλογο να αποπέμπουν τα κόμματα που είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και την ίδια στιγμή να λένε "θέλουμε να ανήκουμε στη ευρωζώνη και να έχουμε ως νόμισμα το ευρώ"».
Μπαρόζο: Χωρίς προηγούμενο η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Εξάλλου, την «ισχυρή επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης» εξέφρασε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε γραπτή του δήλωση μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο και τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες.
«Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση», σημείωσε επέμεινε ότι ο λιγότερο επώδυνος, αλλά και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει διά του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα.
Λίγες ώρες πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μπαγί ανέφερε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Reuters: Σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμάζει το Eurogroup
Αίσθηση προκαλεί, εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Eurogroup Working Group ζήτησε από τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
«To Eurogroup Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση του τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.
Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση και από δεύτερο αξιωματούχο, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στις οποίες περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν σχετικά.
Μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας ζητεί ο Ζαν-Μαρκ Ερό
Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε νέα μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί μια «καταστροφική», όπως είπε, έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε, αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της χρήσης διαρθρωτικών κεφαλαίων της ΕΕ για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
«Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά κεφάλαια με στοχευμένο τρόπο, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναζωογονηθεί καθώς πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες μια προοπτική», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ. Πρέπει να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.
ΟΟΣΑ: «Επικίνδυνη οδός» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Για τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποίησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία.
Οι πολιτικοί και οικονομικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να περιγράφουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια «επικίνδυνη οδό», αλλά αντίθετα να μιλούν για τα μέσα εξόδου από την κρίση, δήλωσε ο Γκουρία στη διάρκεια φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
«Αυτό που λέμε είναι "μην στέλνετε στην Ελλάδα σήματα για το πώς να βγει από το ευρώ, αλλά ας της απευθύνουμε μάλλον μηνύματα για το πώς να βγει από την κρίση της"», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, ενώ ζήτησε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα «να συνεχίσει να στηρίζεται στις πολλές και δύσκολες προσαρμογές που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα».
Όπως είπε, μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα είχε ως αποτέλεσμα να «χαθούν» όλα αυτά που επενδύθηκαν για να στηριχθεί αυτή η χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. «Επιπλέον δεν είμαστε αληθινά ικανοί να μετρήσουμε αντικειμενικά τι θα συνέβαινε αν πηγαίναμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανχελ Γκουρία, κατά κάποιον τρόπο είναι η λύση της ευκολίας, αλλά από μια άλλη πλευρά είναι η πιο επικίνδυνη και η λιγότερο γνωστή».
Bundesbank: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα
«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και τονίζει πως η χώρα διακινδυνεύει την περαιτέρω οικονομική της στήριξη απειλώντας να μην εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ οι προκλήσεις που θα προκύψουν για την ευρωζώνη θα είναι «σοβαρές αλλά διαχειρίσιμες», αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.
Παράλληλα, τάσσεται κατά της χαλάρωσης των όρων πρόσβασης της Ελλάδας σε βοήθεια. «Μια διάλυση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπληττε την εμπιστοσύνη σε όλες τις συμφωνίες και συνθήκες της ευρωζώνης και θα αποδυνάμωνε σημαντικά τα κίνητρα για εθνικές μεταρρυθμίσεις», υποστηρίζει η Bundesbank.
Σημειώνει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανέλαβαν «σημαντικούς κινδύνους» παρέχοντας στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ρευστότητας.
UBS: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ
Την πεποίθησή της, πάντως, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς το κόστος μιας αποχώρησης είναι μεγάλο τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη, εκφράζει σε χθεσινή έκθεσή της η UBS.
Όπως τονίζει η Ελλάδα είτε θα προβεί σε μια "προσεκτική" επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ίσως αναδιαρθρώσει και πάλι το χρέος της είτε θα χρεοκοπήσει και θα αποκηρύξει το χρέος της, χωρίς φυσικά να εξέλθει από το ευρώ.
Η έκθεση της UBS σημειώνει χαρακτηριστικά πως εάν η Ελλάδα "σκεφτεί" και μόνο να φύγει από το ευρώ, οι αγορές, οι διεθνείς εμπορικές εταιρείες και οι καταθέτες θα υποστούν τις συνέπειες. Από μόνο του το γεγονός μπορεί πιθανότατα να οδηγήσει σε οικονομικό χάος ήτοι σε στάση του διεθνούς εμπορίου, στην ανικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και σε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες
Ειδικά αν υπάρξουν εκροές αυτές θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, λόγω των κινδύνων επιβίωσης του ευρώ και όχι τόσο λόγω των κινδύνων φερεγγυότητας ή ρευστότητας των τραπεζικών συστημάτων. Και εάν αυτό συμβεί, τότε οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τις τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καταστούν ικανή λύση.
Επίσης η πιθανότητα και άλλες οικονομίες να ακολουθήσουν την Ελλάδα σε μια άτακτη έξοδο, θα πρέπει να θεωρείται πολύ υψηλή, και είναι αυτό το ρίσκο που κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα ρισκάρουν με αυτή την πιθανότητα.
Αν η κρίση επιβίωσης του ευρώ εξακολουθήσει να μεγαλώνει μια επιλογή μπορεί να είναι μια σύγχρονη συνθήκη του Μάαστριχτ. Όπως και η αρχική συνθήκη έθετε ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη νομισματικής ένωσης, έτσι και μια σύγχρονη θα μπορούσε να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διόρθωση της δυσλειτουργικής νομισματικής ένωσης που υπάρχει τώρα.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» γράφει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γερμανός Γεργκ 'Ασμουσεν, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters