Στο τραπέζι βάζει ο ΣΕΒ κατάργηση μείωσης κατώτατου μισθού - επαναφορά μετενέργειας

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012 15:23
UPD:15:37

Μειώσεις μισθών «ευγενών» συμβάσεων και μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ζητεί ο ΣΕΒ σε επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ και τους λοιπούς κοινωνικής εταίρους, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο τάσσεται υπέρ της κατάργησης του νόμου που μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% αλλά και υπέρ της της επαναφοράς της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες.

Η επιστολή του ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ:

Το ευρύτερο θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι αναπόφευκτα μέρος της προεκλογικής και –κυρίως και αμέσως– της μετεκλογικής ατζέντας. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για ν’ αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της εργασίας την πρωτοβουλία –να συζητήσουν χωρίς προκαταλήψεις, να παραμερίσουν παρωχημένα στερεότυπα, να αναζητήσουν –χωρίς αλλότριες παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες– κοινές θέσεις, σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούμε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα.

Ειδικότερα, σας καλούμε να συζητήσουμε:

-Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά.

-Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ θα ήταν έτοιμος να προωθήσει μαζί σας μέτρα που είναι συμβατά με τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως μέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράμματος, όπως:

• Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.

• Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα «μετενέργειας») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι υφίστανται την πίεση και τη δοκιμασία της κρίσης. Λουκέτα και απολύσεις πάνε μαζί. Σας καλούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε, από κοινού και έγκαιρα, την επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων –μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και κομματικές ρητορικές, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ έστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε αυτή μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες».

ΠΑΣΟΚ

«Το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων, το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρεις ημέρες ... είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία εργοδοτικές οργανώσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα και κατέληξε: «Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα