«Ανοιξε η προοπτική να κλείσει το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος με απόλυτη συμφωνία και συναίνεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Απομένει η τεχνική και νομική επεξεργασία της συμφωνίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να αποτυπωθεί σε κείμενο.
Αναλυτικά τα σημεία της συμφωνίας:
Πρώτον, διαγράφονται υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς το δημόσιο, ύψους 1,7 τρισ. δρχ. Οι υποχρεώσεις αυτές προέρχονται από παλαιότερα δάνεια, προσαυξήσεις κλπ.
Δεύτερον, το δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει εντόκως με επιτόκιο 3,5% τις οφειλές του προς το ΙΚΑ ύψους 1,3 τρισ. δρχ. Εξ αυτών το πρώτο μέρος, δηλαδή 600 δισ. δρχ. θα καταβληθούν μέσα στο 2002, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από τον επόμενο προϋπολογισμό.
Τρίτον, με αφετηρία το 2003 και με χρονικό ορίζοντα την επόμενη πενταετία ρυθμίζονται τα χρέη του ΙΚΑ προς τους οργανισμούς (ΟΑΕΔ, Εργατική εστία, ΛΑΕΚ κλπ) συνολικού ύψους 500 δισ. δρχ.
Τέταρτον, συμφωνείται ότι το γενικό πρότυπο χρηματοδότησης του ΙΚΑ για τις επόμενες τρεις δεκαετίες θα καλύπτεται μέσω της παροχής προς το Ιδρυμα του 1% του ΑΕΠ ετησίως. Απαντώντας στο αίτημα της ΓΣΕΕ για ρήτρα που θα εξασφαλίζει πλεονασματική λειτουργία του Ιδρύματος, ο κ. Χριστοδουλάκης δεσμεύτηκε για διαδικασίες αναπροσαρμογής, δηλαδή για την εξασφάλιση των απαιτούμενων επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων. Η αναπροσαρμογή της πρόβλεψης θα γίνεται ανά πενταετία μετά από πλήρη αναλογιστική μελέτη για όλη τη χρονική περίοδο ως το 2032.
Πέμπτον, οι υπολογισμοί αυτοί θα αφορούν μόνο τα οικονομικά μεγέθη της σημερινής λειτουργίας του ΙΚΑ, και όχι άλλα πιθανά ελλείμματα που επηρεάζονται από άλλες εισροές και χρηματοδοτήσεις. Η ερμηνεία που επιδέχεται η θέση αυτή είναι ότι αν τυχόν στο ΙΚΑ ενταχθούν άλλα ταμεία, θα προβλεφθούν οι απαραίτητοι πόροι για να μην επηρεαστεί αρνητικά η οικονομική ισορροπία του ΙΚΑ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι γίνονται σε μεγάλο βαθμό δεκτά τα αιτήματα της ΓΣΕΕ στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως θετική εξέλιξη, σημείωσε ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, όπου θα τεθούν τα αιτήματα για τις παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα (όρια ηλικίας, υπολογισμός σύνταξης κλπ) και υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα θα ζητήσουν τη στήριξη όλων των κομμάτων στην ενδεχόμενη συμφωνία.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος χαρακτήρισε μεγάλο βήμα τη σημερινή συμφωνία και σημείωσε ότι πρέπει να μελετηθούν τα στοιχεία των Βρετανών αναλυτών, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα προσθέσει στο έλλειμμα μόνο 0,1% στην αρχή εφαρμογής της έως 1% σε 30 χρόνια.
Επίσης θετικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης αν και κράτησε όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιφυλάξεις για τα στοιχεία που δίνουν οι Βρετανοί αναλογιστές.
Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συγκροτήθηκε μόνο από εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ. Οι συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης επιμένουν στη φόρμουλα της τριμερούς χρηματοδότησης και η διαφορά αυτή αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη σύγκληση της διοίκησης της Ομοσπονδίας ή ακόμα και το Γενικό της Συμβούλιο.