Ζαν Κλοντ Τρισέ:«Το ευρώ και η νομισματική πολιτική»

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2002 18:28

Καμία αναφορά στα επιτόκια του ευρώ και την αναμενόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη, δεν περιελάμβανε η ομιλία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την οποία εκφώνησε σήμερα, στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στη συμβολή Αιόλου και Σοφοκλέους.

Ο κ. Τρισέ -που ήταν προσκλεκλημένος του Γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος- περιορίστηκε να μιλήσει για την «αρχιτεκτονική της νομισματικής πολιτικής» της ΕΚΤ, και για την κριτική που δέχεται το ευρώ, ένα «ορφανό» νόμισμα, χωρίς ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και κυβέρνηση.

Ο κ. Τρισέ, που θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Βιμ Ντουϊζενμπεργκ, μετά την παραίτηση του τελευταίου στα μέσα του επόμενου χρόνου, υπερασπίστηκε με θέρμη το εγχείρημα της εφαρμογής του ευρώ, εξήρε την ιδιαιτέρως επιτυχημένη είσοδό του στην Ελλάδα και αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στη στενή και εξαίρετη συνεργασία του με τον μέλλοντα υποδιοικητή της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ο γάλλος τραπεζίτης στάθηκε στο θέμα της κριτικής που δέχεται η ΟΝΕ και το ευρώ. Οι επικριτές του ευρώ υποστηρίζουν ότι μπήκε σε εφαρμογή ένα ενιαίο νόμισμα, χωρίς να υπάρχει ομοσπονδιακός προϋπολογισμός και κυβέρνηση, χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επισείουν την απειλή των ''ασυμμετρικών σοκ'', που μπορεί να προκληθούν από ενδεχόμενη παρέκκλιση κάποιας οικονομίας χώρας-μέλους.

Η απάντηση του Τρισέ ήταν ότι υπάρχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει τα όρια στα οποία πρέπει να κινηθεί μια εθνική οικονομία και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, κάτι που δεν προβλέπεται από κανένα άλλο ομοσπονδιακό σύστημα στον κόσμο.

«..Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και το όπλο του εθνικού προϋπολογισμού της ενδιαφερόμενης χώρας», πρόσθεσε ο γάλλος τραπεζίτης. Ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο Τρισέ απάντησε ότι αφ' εαυτό το ευρώ αποτελεί διαρθρωτική μεταρρύθμιση, όπως είναι και η επίτευξη του στόχου της Κοινής Αγοράς.

Τέλος, ο Τρισέ επικαλέστηκε τη θεωρία του νομπελίστα οικονομολόγου Ρόμπερτ Μαντέλ περί των «άριστων νομισματικών ζωνών» για να απαντήσει σε αυτούς που κατηγορούν την ευρωζώνη για ετερογένεια, λέγοντας ότι η ποικιλία των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι ακριβώς αυτή που δίνει την «ανάσα», διευκολύνοντας τις αναγκαίες νομισματικές προσαρμογές στην ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα