Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για τα εργασιακά

Εργασιακά
Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012 15:49
UPD:21:26

Οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους και να δώσει ο οποιοσδήποτε όρκους πίστης στο εργατικό δίκαιο ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας.

'Ακαρπη απέβη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την πρόταση Ρουπακιώτη για συμφωνία επί ενός μορατόριουμ έως τις εκλογές σχετικά με τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

Οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους και να δώσει ο οποιοσδήποτε όρκους πίστης στο εργατικό δίκαιο ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, απορρίπτοντας ουσιαστικά ως αναποτελεσματική την πρόταση Ρουπακιώτη για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σε «μορατόριουμ», μέχρι τις εκλογές, για τη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων.

Γενικά, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι επαναδιατύπωσαν τις απόψεις τους και επαναβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους, παραπέμποντας το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων και άλλα εργασιακά θέματα στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έθεσε θέμα μείωσης των κλαδικών συμβάσεων που υπερβαίνουν κατά 20% έως 100% την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μετά όμως από διάλογο με τους εργαζομένους. Θέμα μείωσης των μισθών που προβλέπονται από κλαδικές συμβάσεις έθεσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου με οποιαδήποτε μορφή τάχθηκαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που υποστήριξαν ότι οι νέες συμβάσεις πρέπει να συμφωνηθούν κατά κλάδο σε συμφωνία με τους εργαζομένους.

ΓΣΕΕ

Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε πως «οι όρκοι πίστης και οι συμφωνίες κυρίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς» και επανέλαβε τη θέση της ΓΣΕΕ για σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος».

«Εξηγήσαμε και το λέμε με κάθε καθαρότητα ότι δεν θα δεχτούμε επ΄ ουδενί να αποπροσανατολιστούν και να κοροϊδευτούν οι εργαζόμενοι ότι δήθεν την ώρα που οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους το όπλο των νόμων και το εφαρμόζουν με βιαιότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία κυρίων που θα τα λύσει όλα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για να αποδειχτεί ποιος πραγματικά θέλει να ανατραπούν αυτοί οι νόμοι κι αν οι εργοδότες λένε αλήθεια είτε στις επιστολές που έστειλαν στον Πρωθυπουργό είτε στις θέσεις που τώρα διατυπώνουν ζητήσαμε να συγκληθεί αμέσως η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και όλα αυτά να αποτυπωθούν με απόλυτη σαφήνεια ως θέσεις των μερών και να δεσμευτούν τα κόμματα ότι αμέσως μόλις συγκροτηθεί κυβέρνηση το πρώτο νομοθέτημα θα αφορά στην ανατροπή των απαράδεκτων αυτών ρυθμίσεων».

Εξήγησε ειδικότερα, ότι δεν τίθεται θέμα μόνο για τη μετενέργεια: «Είναι κατ΄αρχήν ότι καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δεν μειώθηκαν μόνοι μισθοί, καταργήθηκε η Εθνική Γενική. Πλέον, θα αποφασίζει η κυβέρνηση για το ύψος του εθνικού μισθού. Δεύτερον, δυο ακρογωνιαίοι λίθοι του εργατικού οικοδομήματος, του εργατικού δικαίου, που είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων ώστε να αφορούν όλους τους εργαζόμενους και η μετενέργεια όχι ως προς τον χρόνο αλλά το τι θα συμβεί όταν περάσει αυτός ο χρόνος, καταργούνται δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα με προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις. Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προνοιακές παροχές που εδίδοντο μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους και χρηματοδοτούντο αποκλειστικά από πόρους εργοδοτών και εργαζομένων».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, τόνισε: «Αν αυτή η Κυβέρνηση ήθελε να βγάλει πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και να καταργήσει τη μετενέργεια, να παγώσει τη μετενέργεια, μακάρι, μακάρι να το έκανε. Όμως δεν έχει αυτή τη θεσμική δυνατότητα γιατί είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «εργοδοτικά συμφέροντα, εργοδοτικοί κύκλοι από τον τουρισμό, από τις εκδόσεις κι από τις τράπεζες κυρίως, ήταν αυτοί που πήγαιναν από την πίσω πόρτα στην τρόικα και υπαγόρευαν αιτήματα και παράλογες απαιτήσεις». «Την τελική ευθύνη όμως έχουν αυτοί που νομοθέτησαν αυτές τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τρόικας και των εργοδοτών» πρόσθεσε.

ΣΕΒ

«Εκφράσαμε την αντίθεσή μας με τη μείωση του κατώτερου μισθού, και θέσαμε εκ νέου την ανάγκη της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις» τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δ. Δασκαλόπουλος, που βγήκε πρώτος από τη συνάντηση. Ο κ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ενώ δεν απέκλεισε την τριμερή συμφωνία στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Όσον αφορά το θέμα του «μορατόριουμ» για την άρση της ισχύος της μετενέργειας, ο κ. Δασκαλόπουλος, είπε ότι το θέμα δεν αφορά άμεσα τον ΣΕΒ, ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρώνουν καλύτερα και τακτικά και οι οποίες για οποιαδήποτε αλλαγή συνδιαλέγονται με τους εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΕΒ χθες αποδέχθηκε την πρόταση της ΓΣΕΕ για σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά, ζήτησε όμως η συνάντηση αυτή να γίνει μετά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη 31 Μαΐου. Προ ημερών είχε προτείνει την έναρξη διαλόγου για κατάργηση της μείωσης του βασικού μισθού κατά 22% και επαναφορά της μετενέργειας στους 6 μήνες αντί για τρεις εφόσον ληφθούν ταυτόχρονα αποφάσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και μειωθούν οι αποδοχές στις λεγόμενες «ευγενείς» συμβάσεις που ορίζουν αποδοχές πολύ υψηλότερες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για άτυπες επαφές «παραγόντων της ελληνικής οικονομίας με στελέχη της τρόικας στην Αθήνα» που οδήγησαν στα συγκεκριμένα μέτρα, ο κ. Δασκαλόπουλος απάντησε ότι ο ΣΕΒ δεν χρειάζεται να ψάξει την τρόικα από την πίσω πόρτα, και ότι όλες οι συναντήσεις που είχε με την τρόικα ήταν ανοιχτές, θεσμικές και έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν κυβερνήσαμε, δεν διαπραγματευτήκαμε και δεν υπογράψαμε», τόνισε.

ΣΕΤΕ

Υπέρ της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να βρεθεί μια λύση στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την καταγγελία της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων καθώς και αν ο ίδιος απασχολεί αλλοδαπούς ως μαθητευόμενους με χαμηλές αμοιβές, απάντησε, ότι η καταγγελία της σύμβασης δεν σημαίνει αναγκαστικά «μη διαπραγμάτευση» και ότι υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία επιτρέπεται πρόσληψη μαθητευόμενων σε ποσοστό 17% του μόνιμου προσωπικού. «Όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ΣΕΤΕ, εφαρμόζουν τη νομοθεσία» είπε.

ΓΣΕΒΕΕ

«Αγνοήσαμε μια βασική αρχή της οικονομίας. Ότι η δεξαμενή των ανέργων διογκώνεται», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και προσέθεσε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα πολιτικά κόμματα που πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα. Αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργού Εργασίας για μορατόριουμ, το χαρακτήρισε «εκκλησιαστικό ευχολόγιο» και υποστήριξε, ότι είναι κάτι που «εύκολα αναστέλλεται και ανατρέπεται».

ΕΣΕΕ

«Θετική» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας για εκτόνωση της έντασης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης που ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους «να σταματήσουν το χαρτοπόλεμο».

Αντ. Ρουπακιώτης: Στόχος το κλίμα ηρεμίας

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντώνης Ρουπακιώτης δήλωσε της συνάντησης ότι στόχος ήταν να επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο κλίμα ηρεμίας «εκεί όπου δοκιμάζονται οι εργασιακές σχέσεις και οι άνθρωποι της ανάγκης». Απαντώντας στα σχόλια για «εκκλησιαστικό ευχολόγιο» ο υπουργός Εργασίας είπε ότι, παρότι είναι ο ίδιος εγγονός ιερέα, δεν αντιλαμβάνεται ότι συμμετέχει σε εκκλησιαστική διαδικασία και πάντως δεν είναι υποψήφιος ώστε να ωφελείται από επικοινωνιακά παιχνίδια. «Η σημερινή κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και δεν μπορεί να δώσει λύση. Επιδιώκουμε όμως, σύμφωνα με το πνεύμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού την αποφυγή εντάσεων με αφορμή τις νέες συλλογικές συμβάσεις έως ότου εκλεγεί η επόμενη κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ρουπακιώτης.

ΠΑΜΕ

«Για βαριές ευθύνες της ΓΣΕΕ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ ) Γιώργος Πέρρος και καταλόγισε στους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ότι «υπογράφουν αφειδώς συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών». Ο κ. Πέρρος έκανε λόγο για «σπαραγμό» στην αγορά εργασίας ενώ παρομοίασε τη στάση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας με τη στάση του Ποντίου Πιλάτου, κάλεσε δε τους εργαζομένους να μην έχουν αυταπάτες. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε θέμα μείωσης των μισθών των κλαδικών συμβάσεων και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θέμα κατάργησης του κατώτερου μισθού που ορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΟΙΥΕ

Εναντίον της σύγκλησης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Θάνος Βασιλόπουλος, που ανέφερε ότι στόχος των 8 Ομοσπονδιών που πρότειναν το μορατόριουμ για τη μετενέργεια, ήταν να παγώσει το θέμα έως τις εκλογές οπότε και θα δώσει λύση η επόμενη κυβέρνηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα