Κλίμα ατονίας στη Νέα Υόρκη

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2002 00:01
UPD:08:06

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ παρέμεινε χθες το κλίμα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να παρουσιάζουν οριακή άνοδο προς το τέλος της συνεδρίασης, στηριζόμενοι από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών. Σύμφωνα με αναλυτές, τα οικονομικά στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και δημιουργούν αισιοδοξία ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία. Ομως, οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή, καθώς και στην Ινδία και το Πακιστάν κρατούν ανήσυχους τους επενδυτές, προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε κατά το κλείσιμο 58,20 μονάδες, ποσοστό 0,57%, φθάνοντας στις 10.216,08 μονάδες. Με άνοδο 24,18 μονάδων, ποσοστό 1,44% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.697,63 μονάδες.

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επανέφεραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ανοδική πορεία χθες, διακόπτοντας την πενθήμερη πτώση τους, εν μέσω αμφιβολιών για τον ρυθμό ανάκαμψης των εταιρικών κερδών.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των ING, Vivendi Universal Vodafone Group και ήταν αυτές που οδήγησαν τους πανευρωπαϊκούς δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών να κλείσουν με κέρδη 0,17% έκαστος.

Αντίθετα, η μετοχή της Deutsche Telekom πίεσε το γερμανικό χρηματιστήριο χαμηλότερα μετά την απόφαση της Moody's Investors Service να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς χαρακτήρισαν το επενδυτικό κλίμα ιδιαίτερα εύθραυστο λόγω των φόβων που επικρατούν για τις διεθνείς εξελίξεις ειδικά στο νέο μέτωπο που ανοίγεται μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν, αλλά και των προειδοποιήσεων για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ.

Η Deutsche Telekom υποχώρησε κατά 2,81% έχοντας χάσει συνολικά το 32% της αξίας του από τα μέσα Απριλίου και βρίσκεται κάτω από την τιμή εισαγωγής των 14,32 ευρώ του 1996.

Η μετοχή του ολλανδικού ομίλου ING ενισχύθηκε κατά 4% μετά την ανακοίνωση απρόσμενα καλών κερδών, ενώ της Vivendi Universal ανέκαμψε 5,5%.

Η μετοχή της Nokia έχασε το 6,7% της αξίας της εν μέσω ανησυχιών για την κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου του 2002, ενώ με απώλειες έκλεισε και η Zurich Financial.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα