Μεγαλύτερη προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής ζητεί η Κομισιόν

Ενόχληση στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Λαγκάρντ
Τρίτη, 29 Μαΐου 2012 15:16
UPD:17:10

Την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για τους Έλληνες.

Ειδικότερα, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας και σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές, μαζί με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν, εργάζονται στενά προς αυτό τον σκοπό.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, παρέπεμψε στις τριμηνιαίες εκθέσεις της τρόικας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η υιοθέτηση του προγράμματος προσαρμογής από τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα είναι κρίσιμη για την επιτυχή εφαρμογή του. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο ζήτημα νομικού πλαισίου, αλλά εφαρμογής και ικανοτήτων.

Κληθείς να σχολιάσει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε πως «μπορούν να γίνουν περισσότερα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές αρχές».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα και τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ

Η Κομισιόν για την Ελλάδα και τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ

Ο κ. Αλταφάζ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένοντας ότι οι θέσεις της Επιτροπής έχουν εκφραστεί τόσο από τον πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και από τον επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κυβέρνηση και πως στόχος είναι η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ενοχλημένη η κυβέρνηση με τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Από την πλευρά της πάντως η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση εξέφρασε ενόχληση για τις απαξιωτικές δηλώσεις Λαγκάρντ. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί βαρύτατες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και νομίζω ότι αξίζει τον απαιτούμενο σεβασμό όλων».

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει στην Guardian πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους του για την οικονομική στήριξη που παρέχει στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας ... οι Ελληνες να σταματήσουν να προσπαθούν να δραπευτεύσουν από τις υποχρεώσεις τους και κυρίως να φοροδιαφεύγουν». Ερωτηθείσα μάλιστα αν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τους γονείς και τις μητέρες που δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα απάντησε με ιδιαίτερη σκληρότητα: «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο σε ένα μικρό χωριό του Νίγηρα που πηγαίνουν στο μάθημα μονο για δύο ώρες την ημέρα και αναγκάζονται να μοιραστούν στα τρία ακόμη και την καρέκλα του θρανίου ... Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια απ' ό,τι οι άνθρωποι στην Αθήνα».

Fitch: Απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει απίθανο. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου, Τζον Όλερτ, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση», δήλωσε ο Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.

Όπως σημείωσε, η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. «Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε ο αξιωματούχος της Fitch.

Το Μάρτιο, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας ΑΑΑ από σταθερό σε αρνητικό και διατήρησε αρνητικό και το αξιόχρεο ΑΑΑ της Γαλλίας. «Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο Όλερτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα